Baráti hangulatban zajlott az ötvenedik Táblai Borverseny
Kultúra
2022. ápr. 30.

Baráti hangulatban zajlott az ötvenedik Táblai Borverseny

Ötvenedik alkalommal mérettettek meg a borok Táblában. A versenyre nemcsak Ózdról, hanem a térségből is sokan érkeztek, a legtöbben már visszajáró vendégek.

Vörös- és fehérborok sorakoznak a táblai iskola tantermében. Az asztalokon már a sorszámozott palackok láthatóak, ugyanis a verseny anonim módon zajlik. Hosszú évek óta hagyományosan ez az intézmény ad otthont a Táblai Borversenynek, amelyet immár ötvenedik alkalommal rendeztek meg. A résztvevőket és a vendégeket a főszervező, Medve József köszöntötte, majd Janiczak Dávid polgármester, az Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója és a zsűri elnöke is szólt a megjelentekhez.

„Ez egy nagy boldogság nekünk, hogy elérkeztünk ahhoz, hogy ötven éve rendezzük meg ezt az estét. Reméljük, hogy ez is jól fog sikerülni, mint a korábbiakban. Nagy büszkeség ez nekünk és mindig örömmel gondolunk vissza a régiekre, akik megteremtették ezt. Nem gondolták, hogy ilyen hagyomány lesz belőle, mikor elkezdték, de szerencsére igény van rá és szerintem lesz rá ezután is” - mondta Medve József, a Táblai Borverseny főszervezője.

Többen évről-évre részt vesznek az eseményen, azonban voltak olyanok, akik  ezen a jubileumi alkalmon már nem lehettek jelen. Rájuk egy perces néma csenddel emlékeztek a szervezők és a versenyzők. Akadtak olyanok is, akik a környező falvakból, településekről érkeztek városunkba, hiszen az eseménynek a hosszú évek alatt már híre ment térségünkben is. Rácz Mihály már több évtizede lelkes résztevője a megmérettetésnek. Vörös bora többfajta szőlőből készült.

„Én azt szeretném, ha nem csak a versenyről szólna ez a dolog, hanem arról is, hogy a szőlőművelési kultúra is újra felvirágozzon ezen a környéken. Itt a mögöttünk található hegyen ugyanis egy ezredéves szőlőnevelési kultúra volt jelen régen” - emelte ki Rácz Mihály, versenyző.

Először a vörösborokat kóstolták végig a jelenlévők. Ebből a fajtából több mint húsz sorakozott, arra várva, hogy megízleljék őket. Először a zsűri tagjai kóstolhatták meg ezeket , majd kézről-kézre adták végig a palackokat, hogy mindenkihez eljusson a nedű. Vitkó Egon zsűritagként először volt jelen az eseményen. Az ízvilágot és a minőséget tekintve egyaránt változatosnak ítélte meg a felhozatalt.

„Valamikor még, amikor a lovas tanyát próbáltam építeni, akkor úgy gondoltam, hogy férfias dolog, ha van valakinek egy borospincéje. De nagyon bántott, hogy én értettem a legkevésbé hozzá a baráti társaságból. Aztán 2004-től 2008-ig tanultam a bor gasztronómiáját. Én sohasem fogok szőlőt termeszteni és bort készíteni, de szerintem egy bizonyos szintig illik az embernek ismerni a borászatot” - nyilatkozta Vitkó Egon, zsűritag.

A vörösborokat a kolbászvacsora, majd a fehérborok felszolgálása követte. Az este jó hangulatban, baráti beszélgetések mellett iszogatva zajlott. Az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, de végül fehér- és vörösbor kategóriában is hat-hat díjat osztottak ki. A szakmai zsűri megítélése alapján a legjobb vörösborral Szilágyi Károly, fehérrel pedig Sáfi László rendelkezett. A társadalmi zsűri vörös és fehér kategóriában egyaránt Barta Lászlót hozta ki győztesnek.