A József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai is lezártak egy korszakot
Oktatás
2022. máj. 1.

A József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai is lezártak egy korszakot

A József Attila Gimnázium és Kollégium diákjai is búcsút vettek iskolájuktól. A fiatalok az utolsó órát követően ünnepélyes keretek között zárták le a mögött álló időszakot.

A középiskolai ballagás egy fontos korszakot lezáró mérföldkő a fiatalok életében. Az elmúlt évekre rányomta bélyegét a járvány, de idén újra lehetőségük nyílt a tanulóknak személyesen búcsút venni az iskolától, pedagógusoktól, diáktársaiktól. A becsengőt követően megtartották az utolsó osztályfőnöki órát.

„Hosszú, ugyanakkor rövid is volt, hiszen sajnos a járványnak köszönhetően két évet otthon töltöttünk. Így teljesen más volt ez a négy év, mint a korábbiak. Ez a kapcsolatunkon és a tanulmányainkon is meglátszik. De valamit köszönhetünk is ennek, hiszen megváltoztak a gyerekek és a tanárok értékrendjei is. Nagyon örülünk, hogy két év kihagyás után ennek az évfolyamnak lehet ballagása. Úgyhogy nagyon várjuk az elkövetkezendő eseményeket” - mondta Ambrus Ildikó, a József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese.

Az épületet az alsóbb évfolyamosok virágokkal díszítették fel, hogy a ballagó osztályoknak kedveskedjenek. A végzősök a tanórát követően az aulában megkoszorúzták József Attila szobrát, majd az intézményt megkerülve kivonultak az udvarra, társaik sorfala között. Az iskola igazgatója is búcsúzott a fiataloktól.

„Az elmúlt éveket nem lehet kitörölni. Mindenkiben valami nyomot hagy, így bennünk, tanárokban is. Nem fogunk és nem is akarunk elfelejteni benneteket. Az itt eltöltött éveitek összekötnek minket” - emelte ki Bolykiné Katona Erzsébet, a József Attila Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A ceremónián részt vett Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Tuza Ottó is elfoglalta helyét a pódiumon, mint egykori igazgató. Városunk polgármestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. Janiczak Dávid azt hangsúlyozta, hogy az életben sok mindent elérhetnek a fiatalok, ha hajlandóak tenni érte.

„Ma egy olyan pillanat van, amikor gyönyörű éveket kell lezárnotok. Talán életetek legszebb éveit, amit az iskola falai között töltöttetek barátaitokkal, osztálytársaitokkal és pedagógusaitokkal. Egy teljesen más élet következik, de ettől nem kell félni. Egy nagyon szép élet lehet, hiszen minden csak rajtatok múlik. Az életben az a szép és a sikernek az a titka, hogy senki máson nem múlik, csak rajtatok” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A végzős diákok nevében is búcsúzott egy tanuló, aki arról beszélt, hogy ez a pár év egy pillanat alatt elszállt. Arra biztatta alsóbb éves társait, hogy tartalmasan éljenek meg minden pillanatot, amit együtt tölthetnek.

„Emlékszem, mikor négy évvel ezelőtt tanáraink azt bizonygatták, hogy hamar elrepülnek a gimnáziumi évek és az érettségi is hamar a nyakunkon lesz. Persze én értetlenül álltam előttük, és nem hittem nekik. Elvégre négy év nem tud gyorsan eltelni. Most meg szeretném ragadni az alkalmat és üzenni az alsóbb éveseknek, hogy igazuk volt és nem csak ebben, hanem sok minden másban is” - nyilatkozta Kasza Réka, a József Attila Gimnázium és Kollégium végzős diákja.

Az ünnepélyes alkalmon több olyan diák is elismeréseket vehetett át, akik a négy év folyamán tanulmányi eredményeik miatt, vagy éppen versenyeredményeikkel öregbítették az iskola hírnevét. Ma egy fontos megmérettetés kezdődött számukra, hiszen az írásbeli érettségin adnak számot tudásukról.