A Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan szerveztek játékos vetélkedőt a Vasvár Úti Általános Iskola alsós diákjainak.
Oktatás
2022. máj. 12.

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan szerveztek játékos vetélkedőt a Vasvár Úti Általános Iskola alsós diákjainak.

Változatos programokkal készültek a Madarak és Fák Napjára városunk oktatási intézményeiben. Így többek között a Vasvár Úti Általános Iskolában is, ahol egy vetélkedőt szerveztek a tanulóknak.

Természetről szóló mondókákat is hallgathattak a gyerekek azon a vetélkedőn, amelyet a Vasvár Úti Általános Iskola, Tehetséggondozó Központjában tartottak meg ma délután. A programot a Madarak és Fák Napjához kapcsolódóan szervezték meg az alsó tagozatos tanulóknak. A fiataloknak ezt követően csapatnevet kellett választaniuk maguknak. Ez az alkalomnak megfelelően történt, így a papírokra különböző fák és madarak neveit írták fel. Az eseményre több feladattal is készültek a szervezők.

„Elsősorban az alsó tagozatos tanulóinknak szerettünk volna ezzel kedveskedni. Az életkori sajátosságaiknak megfelelően készültünk egy játékos vetélkedővel, színes feladatokkal.” - mondta Bolykiné Kulcsár Janka pedagógus.

Pontokat már a csapatnevek megválasztásánál is szerezhettek a gyerekek, ha ezekhez kapcsolódóan jól válaszoltak a feltett kérdésekre. A feladatok sorában egy erdőkről és fákról szóló totó is szerepelt, amelynek kérdéseire rövid videóbejátszások után adhattak választ a csapattagok. A gyerekek azt is elárulták, melyik madarat, vagy fát szeretik leginkább.

„A cinegét szeretem és a fenyőfát.” - nyilatkozott Sebők Kristóf tanuló.

A Madarak és a Fák Napját idén immár századik éve, május 10-én ünnepeljük. 1902-ben az európai országok egyezményt kötöttek Párizsban a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Ugyanebben az esztendőben a magyar ornitológus, Chernel István szervezte meg hazánkban az első Madarak és Fák Napját. Az iskolák nagy figyelmet szentelnek az ilyen eseményeknek, hiszen ezek közelebb hozzák a természetet a gyerekekhez. Az idei év fája egyébként a nagylevelű hárs, az év madara pedig a zöld küllő.


„Nem szabad rongálni a természetet és nem szabad eltaposni a virágokat.” - fogalmazott Ulrik Elena Melánia diák.

A tanulók egy puzzle-t is kirakhattak, amelynek eredményeként madarak képei rajzolódtak ki. Mivel a mai esemény verseny formájában zajlott, így a különböző feladatokat természetesen pontozták is a pedagógusok. A három legjobban teljesítő csapat egy-egy emléklapot, továbbá különféle ajándéktárgyakat, így például noteszeket, ceruzákat és édességet is kapott. A jeles naphoz kapcsolódóan előzetesen plakátokat is készíthettek az osztályok.