Két lábon, vagy két keréken – futva vagy bringázva is bejárhatjuk településünk hegyeit, völgyeit vasárnap
Sport
2022. máj. 12.

Két lábon, vagy két keréken – futva vagy bringázva is bejárhatjuk településünk hegyeit, völgyeit vasárnap

Futva, vagy kerékpáron is kipróbálhatják felkészültségüket a sportemberek az előttünk álló hétvégén. Vasárnap a helyi futó klub, valamint a kerékpáros egyesület is mozgalmas programot kínál.

Május 15-én, vasárnap két év szünet után újra megrendezik a Két keréken az Ó-bükkben elnevezésű túrát a helyi kerékpáros egyesület tagjai. A teljesítendő táv 45 kilométer településünk környező lankáin. A jelentkezők között már most szerepelnek nyíregyházi, egri, miskolci, salgótarjáni sportemberek is, persze a helyieket is nagyon várják. A szervezők harminc, negyven főre számítanak, de bárki csatlakozhat hozzájuk vasárnap délelőtt 10 órai indulással. Találkozóhely a Bíben-völgy lábánál lesz.

„Hegyikerékpáros túráról van szó, úgyhogy felhívnánk mindenkinek a figyelmét, hogy megfelelő állapotban lévő kerékpárral vágjon neki a túrának, illetve fejvédő használata kötelező. A túra vezetett, ami azt jelenti, hogy több ponton meg fogunk állni. Tartunk 10-15 perces pihenőt. Nem sietünk, mindenkit bevárunk természetesen, a túra végén pedig paprikás krumplival és frissítővel várjuk a hozzánk érkezőket.” - nyilatkozott Frölich Tamás az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

Az Ózdi Hegyi Futóverseny múltja már 1996-ra nyúlik vissza. Az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület azóta folyamatosan megrendezte a programot. A hagyomány most is folytatódik. A megmérettetést sok helyi vállalkozó támogatja, nekik köszönhetően bőséges frissítőállomás és számos ajándék várja a sportembereket. A résztvevők most két távon tehetik próbára felkészültségüket. Lesz egy 12,6 kilométeres retró táv, amely a hármaskereszthez vezet, majd onnan vissza. A pályát már bejárták a szervezők többször is és rendbe tették az útvonalat. Próbáltak stabil terepet kialakítani, ami egy esetleges esőzés esetén is futható.

„Úgy néz ki, hogy hasonló minőségben, hasonló színvonalon, mint az eddigieket sikerül most is megrendezni. Reméljük jó idő lesz és nagyon sokan eljönnek. Mindenféleképpen számítunk azokra, akik már ismerik ezt a gyönyörű terepet, Ózd és környékét, akik szeretnek terepen futni jó időben, szabadban és azokra is számítunk akik most szeretnék kipróbálni, hogy milyen egy ilyen hegyi futás.” - fogalmazott Vanczák Attila az Ózdi Teknőc Diák-és Szabadidősport Egyesület elnöke.

Így ez alkalommal egy rövidebb, vagyis 8,8 kilométeres hobbi távval is várják a résztvevőket. Már ez a szakasz is betekintést enged a hegyifutás világába, hiszen emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított, de mégsem olyan hosszú. A befutók végén pedig meglepetéssel is készülnek a vállalkozó kedvűeknek. A központ most is a Bíben-völgy lábánál lesz kialakítva. Délelőtt tíz órakor dördül el a rajtpisztoly. Már most is sokan regisztráltak az ország minden pontjáról, de nevezni még a helyszínen is lehet. Az élményeken túl pedig egyedi érmekkel is várják a futókat.