Közel hatvan futó tette próbára felkészültségét a 26. Ózdi Hegyifutó Versenyen
Sport
2022. máj. 15.

Közel hatvan futó tette próbára felkészültségét a 26. Ózdi Hegyifutó Versenyen

Közel hatvanan tették próbára felkészültségüket a 26. Ózdi Hegyifutó Versenyen. A megmérettetésen ezúttal is két táv közül választhattak a kihívást keresők.

Szikrázó napsütés és tikkasztó meleg fogadta a 26. Ózdi Hegyifutó Verseny indulóit és a kilátogató nézőket. A tradicionális megmérettetés minden esztendőben városunkba csábítja a környék legjobb futóit. Tíz órakor szólították a rajtba a profikat és a hobbistákat, majd a visszaszámlálást követően rohamléptekben indult el a mezőny.

Ameddig a nagyok szelték a kilométereket az ovisok mérték össze erejüket. A számukra kijelölt kis kört mindenki nagyon ügyesen teljesítette, sokan szülői segítség nélkül futották végig a pályát. Nem sokkal később meg is érkezett a célba az első felnőtt győztes, aki a leggyorsabb férfiként győzte le a 8,8 kilométeres távot.

„Ez egy nagyon érdekes pálya, különböző részei vannak. Jó meredek szakaszok, lefelé pedig több helyen köves. Tavaly volt egy sérülésem és jó eredménnyel szerettem volna visszatérni. Nagyon szeretem Ózdot, szerintem eléggé elfeledett. Sokfelé voltam már az országban, de ez az egyik legszebb táj” - fogalmazott Csáki Szabolcs férfi győztes, 8.8 kilométer.

Ezt követően sorban érkeztek a teljesítők. A rövidebb távon hamarosan az első hölgy is átszelte a célvonalat, aki igencsak jól ismeri ezt a szakaszt.

„A pályát valóban nagyon jól ismerem. Igazi hazai pálya, sokat futok itt, főleg kutyával. Nagyon meleg volt és az elmúlt héten betegeskedtem is. Nem azt mondom, hogy nem esett jól, de nagyon fárasztó volt. Minden versenyen igyekszem a maximumot nyújtani, mert a célban minden megszépül” - mondta Zákányiné Bányász Henrietta  8.8 kilométer női győztese.

A versenyzők számára igazi kihívást jelentett ilyen melegben végig csinálni a nyomvonalat. A legtöbbek mozgásán a cél felé haladva már látszott a fáradtság. Nem úgy Bulitka Lászlón, aki könnyed, de gyors léptekkel érkezett meg a Bíben-völgy bejáratánál felállított kapuhoz. Ezzel ő szerezte meg a győzelmet a hosszabb, 12.4 kilométeres távon.

„Címvédőként érkeztem, az egy célom az volt, hogy sikerüljön most is megőrizni a bajnoki elsőséget. Tavaly vizesebb volt a pálya, most szerintem nehezebb volt a nagy meleg miatt. Illetve a táv felvezetett a hármas kereszthez, a felvezető úton még nekem is bele kellett sétálnom” - nyilatkozta Bulitka László a 12.4 kilométer férfi győztese.

Szinte mindenki elismerően beszélt a pályáról. Az embertpróbáló hosszabb pályát Bari Ágnes teljesítette a leggyorsabban a hölgyek közül.

„Nagyon jó verseny volt, színvonalas volt a szervezés. Ennek a hazai pályának, a gyönyörű ózdi hegyeknek szerintem párja nincsen. A hármas kereszthez felvezető út elég kemény. Igaz most lett egy új ösvény készítve, de nem futhatóbb, mert ugyanolyan meredek. Egy igazi élmény és a kilátás is csodálatos” - emelte ki Bari Ágnes a 12.4 kilométer női győztese.
A megmérettetést ezúttal is rengetegen támogatták különböző felajánlásokkal, így mindent összevetve könnyen ment a szervezés. Erről egyebek mellett Vanczák Attila az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke beszélt.

„Igyekszünk a hagyományt folytatni és továbbvinni azt a munkát, amit az elődök megkezdtek. Országos szinten is egyedülálló, hogy egy verseny közel három évtizedet éljen meg úgy, hogy a körülményektől függetlenül minden esztendőben meg legyen tartva. Külön öröm, hogy sokan visszajárnak a versenyre” - tudtuk meg Vanczák Attilától, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnökétől.

A szervezők minden esztendőben igyekeznek újítani valamit. Most különleges kihívásra várták a teljesítőket, hiszen egy úgynevezett after runt tartottak. Ennek a lényege, hogy azok, akik még éreztek magukban erőt felfuthattak a Bíben-völgy bejáratánál található meredek domb tetejére. A leggyorsabbakat külön díjazták.