Természetes egészség – új bemutatókerttel várja a látogatókat a Bolyki Gyógynövénykertészet.
Város
2022. máj. 19.

Természetes egészség – új bemutatókerttel várja a látogatókat a Bolyki Gyógynövénykertészet.

Zajlanak a tavaszi munkák a Bolyki Gyógynövénykertészetben.

A téli időjárás okozta gondokat javítják ki a szakemberek, valamint füvet nyírnak, gyomlálnak és készülnek a látogatókra. A tavaly kialakított, nyírfalevél formájú új bemutatókert növényei is szépen terebélyesednek, csak egy-két fajtát viselt meg az időjárás.

 Megkezdték a tavaszi munkálatokat a Bolyki Gyógynövénykertészet dolgozói.  Többek között tűzvédelmi sávot készítenek az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai. Ez a feladat az elmúlt időszak nagy mennyiségű bozóttüze miatt jelentősen fontos, hiszen ezzel is védeni tudják a területet. Ezen kívül fűnyírás, gyomlálás és helyreállítási munkálatok is zajlanak.

 „Kis létszámmal dolgozunk, a fű pedig most nagyon nő. Annak a levágása rám marad, mert férfi ember nem nagyon van a csapatomban. Kis létszámmal dolgozunk, így a gyomlálás is elég húzós most ebben az időszakban, de megoldjuk, próbálunk mindent úgy csinálni, hogy jó legyen.” - mondta Galambica László, az ÓVI csoportvezetője

 Tavaly nyáron Léman Béla, az ÓVI erdészeti részlegvezetőjének ötlete alapján egy új bemutató területet is kialakítottak. Egy nyírfalevél formáját alkották meg ágyásként. Azért esett erre a választás, mert ez az egyik leghasznosabb gyógynövény, hiszen segít veseproblémák esetén, továbbá gyógyteaként fogyasztva megakadályozza a vesekő képződést. Azért tartotta fontosnak ezt a projektet, mert így a nyílt napok alkalmával egy helyen tud megmutatni mindent, ami az egészség megőrzése érdekében hasznos lehet.

 „Ezt az alkalmat megragadva itt olyan növényeket helyeztünk el, amik a kiválasztás és az emésztés elősegítését szolgálják. Jelenleg a tavaszi munkálatok folynak, tehát a tél által okozott károsításokat próbáljuk elhárítani, rendbe tenni újra a területet. Szerencsére ahogy körülnézünk, ez elég nagy mértékben sikerült, a növények jól bírták a telet, gyönyörűen hajtanak. Most így, hogy kitakarítottunk körülöttük mindent, ők is élvezik a napsütést és a jó időt.” - mondta Léman Béla, az ÓVI erdészeti vezetője

 A Bolyki Gyógynövénykertészet története egyébként 2017-ben kezdődött. Azóta számos érdeklődő látogatott el a területre, hogy bővítse ismereteit a természetes gyógyászat területén. Az elmúlt öt évben nagy változáson ment keresztül a kert, így aki már járt itt, annak is tartogat újdonságokat a helyszín. Előzetes jelentkezés alapján  lehet kérni szakmai idegenvezetést is, amely akár iskolai csoportok, akár a természet iránt érdeklődők számára nagyszerű lehetőséget jelent.