Piacfejlesztési fórum
Város
2017. aug. 11.

Piacfejlesztési fórum

A piacfejlesztéssel kapcsolatban tartottak fórumot csütörtökön a Városháza nagy tanácstermében.

 Az eszmecserén a menedzsment tagjai azokkal a vállalkozókkal találkoztak, akiket érint a változás. A megbeszélés során Janiczak Dávid polgármester és a tervező ismertették az adott lehetőségeket, elképzeléseket, majd a megjelent árusok fejtették ki véleményüket, javaslatukat. Érvek és ellenérvek is elhangoztak a fejlesztési tervekről.

Közel ötven vállalkozó képviselte jelenlétével a piacon árusítók közösségét a párbeszéd során. A tanácskozás tárgya az a fejlesztési terv volt, amely kapcsán 400 millió forintnyi támogatást nyert városunk egy termelői piac kialakítására. A fórum elején Janiczak Dávid és a menedzsment tagjai ismertették a pályázat feltételeit és a tervezés menetét.

„Szeptembertől el kell fogadnunk egy városképre irányuló rendeletet is. Minden településnek kötelessége lesz ez szeptember végéig, rendezni kell a település képeket országos szinten. Jelenleg egyébként a ruhás piac rész bárhonnan nézzünk rá, akkor az egy sebhely a városban. Bízunk abban, hogy lesz még több pályázati lehetőség is a jövőben, és ez csak egy amolyan előfutár, vagy kezdeti lépés a piac tekintetében. De hát azért a város életében ekkora beruházásra lehetőség a piacnál még nem volt, azért ezt látnunk kell, ezért mindenképp örömmel fogadtuk, hogy nyertünk ezen a pályázaton” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Azok a vállalkozók, akik megjelentek az egyeztetésen attól tartottak a legjobban, hogy a változásnak köszönhetően nem fog annyi ember eljutni a standjukhoz mint ezelőtt. Úgy vélték, hogy a többségében nyugdíjasokból álló vásárlóközönség nem fogja végigjárni a piac minden részét, így vásárlóktól eshetnek el.

„Azzal, hogy az iparcikk piac hátrébb kerül, azt mi mindnyájan tudjuk, meg gondolom azok is akik ezt megtervezték, hogy egy bizonyos százalékát a piac forgalmából elveszít. Csak azért szeretném elmondani mindenki számára, hogy nehogy azt higgyék, hogy olyan sima volt eddig ez az egyeztetgetés, mert ez már csak egy utólagos egyeztetgetés, mert nem arról beszéltünk, hogy van-e szükség Ózdon piac fejlesztésre, hanem arról van szó, hogy megnyertünk 400 millió forintot, és ezt nem szabad kihajítani az ablakon, kell belőle valamit csinálni” - mondta Szalári István, a KISOSZ megyei elnöke.

Fontos megemlíteni, hogy az iparcikk piac nem fog veszíteni méretéből, hiszen új területtel fog bővülni. Több felszólaló más városokban található piacokat hozott fel példaként, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve. A kereskedők aggályosnak tartották, hogy a piac a változásokkal még inkább kettészakad, így a vásárlók figyelme több felé oszlik meg, emellett tartottak attól is, hogy új helyükön nem lesz akkora forgalmuk.

„Felépítjük ezt az új gyönyörű piaccsarnokot, és akik oda akarnak menni, odamennek. De a piacnak az a hátsó része, az is maradna meg ott ahol van. Tehát minden abba a felállásba, ahogy most ott van megmaradna” - fogalmazott Fedora István, kereskedő.

Fontos  momentuma volt az egyeztetésnek, hogy kiderüljön a vállalkozók számára az a tény, miszerint azok a helyek, akiket nem érint az építkezés megmaradhatnak abban az állapotban, ahogy most vannak. Ennek értelmében megmarad a választás lehetősége az árusoknak, vagyis dönthetnek, hogy maradnak a régi helyen, vagy átköltöznek az új csarnokba.

„Miután a híd ki lesz szélesítve, nem egy egy méteres járdán történik a megközelítése a termelői piacnak, hanem egy sokkal szélesebb három esetleg négy méteres területen, ez olyan mintha a zöldséges piac folytatásában belecsatlakoznék egy téren keresztül a termelői piacba” - mondta Leniczki Attila, tervező.

A fórum mindenképp sikeres volt, hiszen a vállalkozók a különböző alaprajzi és látványterveknek köszönhetően jobban megérthették a projekt lebonyolításának menetét. Emellett elmondhatták véleményüket, és megoszthatták aggályaikat a menedzsment tagjaival. Miután választ kaptak kérdéseikre, a megbeszélés végén mindenki nyugodtabban, és több információ birtokában hagyta el a termet.