A múzeumban – Pünkösdi királyt és királylányt is választottak a múzeumban
Kultúra
2022. jún. 2.

A múzeumban – Pünkösdi királyt és királylányt is választottak a múzeumban

Pünkösdhöz kapcsolódó foglalkozást rendeztek a gyerekeknek az ÓMÉK Ózdi Muzeális Gyűjteményben ma délelőtt.

A programon az Újváros Téri Általános Iskolából érkező tanulók az ünnephez kötődő hagyományokkal, népszokásokkal ismerkedtek meg. A napot vetélkedő és különböző ügyességi feladatok színesítették. A legügyesebb lányt és fiút pünkösdi királylánnyá és királlyá választották.

Diócsörgés és kalapácsütések hangjai töltötték be a múzeum folyosóját ma délelőtt. Mindez része volt annak az ügyességi vetélkedőnek, amelyet a gyerekeknek időre kellett végrehajtaniuk. Itt különféle akadályok várták őket. Az egyik állomáson vízhordás volt a feladat, de a kakas ütésben is bizonyíthattak a versenyzők. A pünkösdi hagyományokhoz kapcsolódóan pedig sok értékes információt is hallhattak. Ám a játék itt még nem ért véget, hiszen az intézmény udvarán az asszonyhordást is kipróbálhatták a gyerekek.

Mindegyik feladat jó volt. Nagyon tetszett a tűkeresés, a dióval kicsit ügyetlenkedtem. Itt nagyon nehéz volt csapkodni az ostorral, de egyébként nagyon jó volt mind.” - mondta Török Boglárka Hermina, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója

A tanulóknak az ostorral a tuskóra állított gyümölcsöket kellett leütniük. Ez azonban csak látszatra volt egyszerű.

Aki sikeresen megoldotta ezt a feladatot, annak ugyanezt már nyeregben kellett végrehajtania. Végül a gyerekek a tuskódobásban mérhették össze erejüket.

Nekem legjobban tuskódobás tetszett.” - nyilatkozott Szurdok Lora, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója

A pünkösdhöz kapcsolódóan az intézmény falain belül már korábban is rendeztek olyan programot, amelybe elsősorban a hagyományos elemek kerültek be. Törekednek azonban arra, hogy a foglalkozást új feladatokkal is színesítsék.

Megismerkedtünk a pünkösdi hagyományokkal, a népszokásokkal, az ünnep eredetével, illetve választunk pünkösdi királylányt és pünkösdi királyt is. Úgyhogy az itt látható feladatok, illetve a vetélkedők most erről szólnak, hogy meg tudjuk, hogy a csapatból ki a legügyesebb, legerősebb, leggyorsabb leány és fiú.” - mondta Darvayné Vincze Tímea múzeumpedagógus

Szerencsére az időjárás is kedvezett a programnak, így a feladatokat zavartalanul tudták végrehajtani a gyerekek, akik egyébként nagyon ügyesen megállták a helyüket.