Eperszezon – A magas árak ellenére is nagy a kereslet az idényjellegű gyümölcs és zöldségfélék iránt
Város
2022. jún. 3.

Eperszezon – A magas árak ellenére is nagy a kereslet az idényjellegű gyümölcs és zöldségfélék iránt

Sokan érdeklődnek a magyar, idényjellegű gyümölcs- és zöldségfélék iránt az ózdi piacokon.

Az eper mellett a cseresznye az, amit most a legtöbben keresnek, de a saláta, a karfiol, a kelkáposzta és a kovászolni való uborka is jól fogy az árusok pultjairól. A zöldség- és a virágpalántákat is keresik a vevők.

Többeknek kellett az ajtónál várakozniuk, hogy bejussanak az egyik Béke telepi zöldségeshez, hiszen péntek délelőtt sokan keresték fel az üzletet, hogy a hétvégére megvegyék a főzéshez a termékeket. A saláta, a karfiol és a leveszöldségek mellett pedig már új krumpliból is kerülhetett a szatyrokba. A rekeszekben a magyar cseresznye és az eper is helyet kapott. Az árak sajnos egyelőre még magasak, de a nyár előrehaladtával azok csökkenése várható.

Tényleg mondhatom azt, hogy itt nagyon jó a minőség. Általában csütörtökön jön friss árú és én ezért szeretek pénteken jönni. Nem szeretem hétvégére hagyni a bevásárlást.” - mondta Dusza Lászlóné

A városi piacon kissé mérsékeltebb volt a forgalom, ám a vevőket itt is széles kínálat várta. Annak sem kellett üres kézzel távoznia, aki zöldség-, vagy dísznövény palánták miatt érkezett ide. Az árak itt is hasonlóak voltak, ám a főzéshez szükséges hozzávalókat mindenképpen meg kell vásárolniuk a háziasszonyoknak.

Nem tudunk spórolni, mert amit meg kell venni, azt meg kell venni. Ami kell a főzéshez, arra is szükség van, gyümölcs is kell." - nyilatkozott Farkas Zoltánné

A tapasztalatok szerint a fiatalabb korosztály készen veszi meg az alapanyagot, így a palántákat inkább az idősebbek keresik.

Mikor fiatal voltam, minden megtermett a kertben, de már most nem bírom csinálni.”

Ebben az időszakban az eper örvend a legnagyobb népszerűségnek a gyümölcsök közül, amely több árusnál is elérhető volt.

A földi eper ugyanolyan finom és ugyanolyan nagy mennyiségben termett, az ára viszont nem biztos, hogy kedvezőbb lett, mivel nagyon költséges a szedése, a tárolása és a szállítása. Azt viszont el lehet mondani, hogy a magyar termékeknek az ára az import áruéhoz képest folyamatosan csökken, mert az import termékek árát az euró árfolyam nagyon befolyásolja. Ám a magyar termékek, akár a karfiol, paprika, paradicsom, uborka, ezeknek hétről-hétre csökken az áruk.” - mondta Fedora István kereskedő

A sokak által kedvelt hazai görögdinnye ugyan még nem elérhető, hiszen amit az emberek a pultokon látnak, még importból származik. Remélhetőleg ezek kedvező áron jelennek majd meg a piacokon.