Első prózai darabját, a Portugál című tragikomédiát mutatta be az ÓMI Zenés színház az Olvasóban
Kultúra
2022. jún. 13.

Első prózai darabját, a Portugál című tragikomédiát mutatta be az ÓMI Zenés színház az Olvasóban

A Portugál című tragikomédiát mutatták be az Olvasó színpadán. A zenés produkciók után az ÓMI Zenés Színház először adott elő prózai darabot. A társulat idén ünnepli tizenötödik születésnapját.

Egy álmos kis falu, Irgács és annak lakói állnak a középpontjában annak a darabnak, amelyet az ÓMI Zenés Színház tagjai mutattak be hétvégén. A szomoreszknek is gyakran nevezett történet a magyarországi színpadok legsikeresebb előadásai közé tartozik. Bizonyára ez is szerepet játszott abban, hogy az ózdi társulat Egressy Zoltán művét választotta első prózai darabjául.

„Úgy gondolom, hogy mindenki fogja érezni a saját maga életét és azt, hogy milyen jó, hogy nem ebben az életben él. Fogja érezni azt is, hogy nagyon sokszor le kell mondani dolgokról, illetve nagyon sokszor ki kell törni abból a miliőből, amiben élünk, mert az új, a jobbra való törekvés az mindenkiben benne van, csak alkalmazni kell és ki kell használni az életet” - mondta Béri László, az ÓMI Zenés Színház művészeti vezetője.

A két felvonásos darabot az ÓMI Zenés Színház tagjai már korábban szerették volna bemutatni, de a járványhelyzet ezt meghiúsította. Ez a próbafolyamatokra is hatással volt. A hátráltató tényezők megszűnte után azonban a társulat nagy erővel vetette bele magát a munkába. Az események helyszíne a falu kocsmája, amelynek megjelenítésében Molnár Luca nyújtott segítséget.

„Több dolog miatt is nagyon várom ezt a mai előadást. Az egyik az, hogy megadatott az alkalom, hogy besegítsek a díszletnek a tervezésébe. Rengeteget ötleteltünk, hogy milyen kellékek kellenek, milyen feliratok kellenek, úgyhogy kiélhettek egy kicsit a kreativitásomat a festészetben is” - fogalmazott Molnár Luca, az ÓMI Zenés Színház tagja, díszlettervező.

Az események kibontakozása során sokan érezhették azt, hogy egy csehovi világba csöppentek. Hiszen a XIX. és a XX. század fordulóján élt orosz író műveinek hősei nem válnak sikeressé, életük mintha egy helyben állna. Egressy Zoltán történetében is hasonlóan alakulnak a dolgok, amelyben az idő és annak mulandósága is nagy hangsúlyt kap. Az eddigiektől eltérő műfaj a próbákra is kihatott.

„Azt gondolom, hogy nagyon jó hangulatú próbákon vagyunk túl. Az egyik legviccesebb darab, amit eddig csináltunk. A próbafolyamatok során a vicces jelenetek egy kicsit felerősödnek és azoknál a jeleneteknél próbáljuk magunkból a fáradtságot kiadni egy kis kacagással, egy kis mókával. Persze, amikor majd az előadás tart, akkor azért ennek a darabnak maga a tragikuma is természetesen elő fog majd jönni” - emelte ki Szaka Attila, az ÓMI Zenés Színház tagja.

A darab fő üzenete az, hogy életünk alakítói mi magunk vagyunk. Ha pedig nem teszünk azért, hogy kitörjünk az állandóságból, akkor senki sem fog. A fennállásának idén tizenötödik évét ünneplő ÓMI Zenés Színház tagjait ebben az évben még sokszor láthatjuk. Így többek között a júliusi Rózsakerti Estén is. A Portugál című előadásról bővebb összeállítást az Ózdi Városi Televízió holnapi, Kaleidoszkóp című magazinjában láthatnak.