Különleges sakkverseny az Olvasóban
Sport
2022. jún. 27.

Különleges sakkverseny az Olvasóban

Almási Zoltán sakknagymester tartott szimultánt az Olvasóban. Az Ózdi Sakk Sportegyesület megnyerte a megyei első osztály bajnokságát, most az érmeket is átadták.

Rendhagyó sakkversenyt tartottak az Olvasóban. Almási Zoltán, ózdi származású sakknagymester tartott szimultánt. Legutóbb tíz évvel ezelőtt volt példa rá, hogy a nagymester ilyen megmozduláson vett részt a városban. Egyszerre húsz táblán zajlott a küzdelem. Ez a fajta játékszabályok terén is eltér a hagyományos mérkőzéstől, ugyanis itt az időkeretet a szimultánt adó fél szabályozza.

„Amikor megérkezik az, aki a szimultánt adja, akkor tehetik meg az ellenlépést, ő pedig gondolkodik és válaszlépést tesz ilyenkor, majd megy a következő táblára. Ugye annyi gondolkodási idő van mindenkinek, amíg körbeér, illetve ahogy fogynak a játékosok ugye úgy fogy a gondolkodási idő is. Ez nekünk nehezebb, úgyhogy minél tovább ki kell tartanunk, és akkor megnehezítjük a nagymester dolgát” - mondta Molnár Milán, az Ózdi Sakk Sportegyesület elnöke.

A nagymestert édesanyja tanította meg a sportág rejtelmeire, aki hat testvérével mindig sakkozott. A családi hatásnak köszönhetően ő is nagyon hamar, már ötéves korában elsajátította az alapokat. Olyannyira megszerette ezt a játékot, hogy az ózdi klubban komolyabban is elkezdett foglalkozni vele. Profi ligában ért el sikereket, azonban tavaly hivatalosan is bejelentette kiszállását, de nem hagyta el teljesen a sportágat.

„Nem igazán mennek jól a dolgok a magyar sakkban. Ennek próbálok most én egy kicsit nem az hogy tenni érte, de valamilyen szinten igen, vagyis segíteni a szülőklubbom, az anyaklubbomat, az Ózdot, ahol ugye elkezdtem a pályafutásomat. Végül is nekik köszönhetem, hogy most itt állok. Ez a szimultán is lényegében ezért jött létre, ha jól tudom az önkormányzat támogatásával. Az az összeg, ami befolyik, én teljes mértékben a klubnak fogom felajánlani” - nyilatkozta Almási Zoltán, sakknagymester.

Az Ózdi Sakk Sportegyesület ezen a napon nem csak rendhagyó meccset játszott, hanem éremátadót is tartott. Mindezt azért, mert sikeresen megnyerték a megyei első osztály bajnokságát. Itt egyébként a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városok küzdöttek meg egymással, amely összesen tíz csapatot jelent. Az egyesület továbbra is folytatja a munkát és készül a következő szezonra.