9 méter 59 centiméter – Az Európai Ifjúsági Parajátékok bajnoka lett súlylökésben a Csillagfürt EGYMI tanulója
Sport
2022. júl. 7.

9 méter 59 centiméter – Az Európai Ifjúsági Parajátékok bajnoka lett súlylökésben a Csillagfürt EGYMI tanulója

Az Európai Ifjúsági Parajátékok bajnoka lett súlylökésben Kiss Ramón. Felkészítő tanárával hónapokig készültek a megmérettetésre. 9 méter 59 centiméteres lökéssel sikerült elhozniuk az aranyérmet.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Csillagfürt EGYMI egyik tanulója az Európai Ifjúsági Parajátékokra készült. A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége kereste fel Kormos Lászlót, hogy Kiss Ramónnak az országos bajnoki eredménye elegendő ahhoz, hogy nemzetközi versenyen kipróbálja magát, így meghívót kapott a Finnországban rendezett Európai Ifjúsági Parajátékokra. Februárban indult a munka, heti rendszerességgel gyakoroltak. Majd az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület segítségével találtak egy szakedzőt Miskolcon, aki megengedte, hogy részt vegyenek egy felkészülésén. Az általa mutatott gyakorlatokat alkalmazták. Ramón súlylökésben képviselte országunkat.

„Heti háromszor volt edzésem. Otthon is voltak feladataim. Futottam, edzettem. Jártam be a suliba, hétfő, kedd és szerda. Volt, amikor nem tudtam bejönni, mert beteg voltam. Itt is edzettünk Kormos László tanár úrral. Szeretném megköszönni neki, hogy ott volt mellettem és végigcsinálta velem ezt az egészet” - nyilatkozta Kiss Ramón, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület igazolt sportolója.

Július elején repülővel indultak el Finnországba majd, transzfer járattal szállították őket az edzőközpontba. Ott töltöttek el nyolc napot. Az első három az edzésről szólt, megismerkedtek a pályákkal és előzetesen megnézték a verseny helyszínét is. A viadal napján a bemelegítés és mentális felkészülést követően felsorakoztak a résztvevők, majd egy hatos sorozatot lökött mindenki. Ramón az U17-es korosztályban mérettette meg magát. A Csillagfürt EGYMI tanulójának több kilenc méter feletti eredménye is volt, azonban az utolsóval nyerte el a legfényesebb érmet, amikor is 9 méter 59 centimétert sikerült löknie.

„Magára a versenyre úgy utaztunk ki, hogy nem voltunk tisztában a kategóriájának az eredményeivel és azzal sem, hogy hova érhet majd. Reménykedtünk egy első hatos pontszerző helyezésben, én egy dobogóban. De ez egy igazi nagy meglepetés, hogy a csúcson végzett és aranyéremmel térhettünk haza” - mondta Kormos László, a Csillagfürt EGYMI gyógypedagógusa.

A magyar delegáció kilenc fővel képviseltette magát a versenyen. Két bronz, két ezüst és két aranyéremmel tértek haza. Magyar zászlókkal, énekszóval várták a  Csillagfürt EGYMI pedagógusai a Finnországból érkezőeket hajnalban az ózdi vasútállomáson. Mindenki nagyon büszke a fiatalemberre. Ramón tervei között szerepel, hogy továbbra is edzésben marad és folytatja azt az utat, amire most rálépett.