Bányák és polgárvédelem – borsodi és nógrádi nyugdíjas bányászok látogattak el ma városunkba
Kultúra
2022. júl. 13.

Bányák és polgárvédelem – borsodi és nógrádi nyugdíjas bányászok látogattak el ma városunkba

A Borsodi Bányászok Területi Tagozatának tagjai látogattak ma az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkba, ezt követően pedig a LégÓzdot is megtekintették.

A Borsodi Bányászok Területi Tagozatának ötlete, miszerint ellátogatnak városunkba, visszacsatolható a nyár elején megtartott bányatörténeti kiállításra. Úgy gondolták, hogy a tagok szívesen megtekintenék az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkot.

„Nagyon örültem, és mindig örülök, ha ilyen szép számú csoport érkezik a múzeumba. Ennek a különlegességét az adja, hogy olyan szervezett csoport, akik számára nem idegen az ipar és annak története, ez külön kihívás a részünkre, hogy impozáns formában mutassuk be a kiállítást. A kollégáim felkészültségét jellemzi, hogy akár felmerülő kérdésekre is tudnak válaszolni, amik felmerülhetnek. Van plusz hozadéka is, hiszen saját élettapasztalatukból, egykori munkavégzésükből adódóan több információval szolgálhatnak maguk a jelenlévők a bányászat történetéből, hiszen elsősorban nyugdíjas bányászok látogattak most el hozzánk” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Nemcsak a borsodiak, hanem a Nógrádi Bányászok Területi Tagozatának tagjai is részt vettek a látogatáson, így közel negyvenen nyerhettek betekintést a múzeum tárlataiba. A bányák bezárását követően fontosnak tartották, hogy egy ilyen program alkalmával felidézzék emlékeiket, emellett családtagjaikat, unokáikat beavatva megőrizzék a hagyományokat.

„Nagyon fontos, hogy azok az emberek, akik nem itt élik az életüket, tehát nem borsodiak, azok érzékeljék és láthassák azt, hogy valamikor Ózd és vonzáskörzetében milyen gyári ipari tevékenységek folytak. Ide tartozik természetesen a bányászat és a gyár, a vasgyártás is, hiszen a kettő én azt gondolom, hogy egymásra épülve szorosan tudta végezni a munkáját. Azt gondolom, hogy akik ide eljöttek, talán a szűkebb rétegükbe is el tudják vinni és el tudják mondani azt, amit itt tapasztaltak” - emelte ki Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke.

A múzeum után megtekintették a LégÓzdot is. A polgárvédelmi gyűjtemény tárlatán belül különböző bombákról, gázálarcokról hallhattak. Voltak olyan résztvevők, akik először látogattak el a létesítménybe.

„Nagyon szép a kiállítás, részletes, szépen fel van építve, csak ajánlani tudom mindenkinek” - hangsúlyozta Hobmaier Melinda.

„Én Múcsony településről vagyok itt. Ott bányatelep volt és annak is volt ehhez hasonló légója. Csak ott nem fordított senki gondot arra, hogy azokat az értékeket, amik ott voltak megmentsék. Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű példa, hogy bemutatják a fiataloknak, hogy annak idején hogyan is éltek az emberek, és hogyan próbáltak rajtuk segíteni vészhelyzet esetén. Én ezt nagyon értékelni tudom” - fogalmazott Üveges Ferenc.  

A Borsodi Bányászok Területi Tagozata jelenleg körülbelül ezernyolcszáz tagot számlál. Több mint 70 településen vannak jelen. Jó kapcsolatot ápolnak a polgármesterekkel és segítik az alapszervezet munkáját. Éves szinten többször szerveznek ilyen és ehhez hasonló alkalmakat.