Újra benevezett városunk a Virágos Magyarország című országos versenybe
Város
2022. júl. 14.

Újra benevezett városunk a Virágos Magyarország című országos versenybe

A Virágos Magyarország zsűri tagjai érkeztek ma Ózdra, akik megnézték a közterületeket, kilátogattak az állatsimogatóhoz, de a Drótos-tetőt is megcsodálták.

A Magyar Turisztikai Ügynökség évről évre meghirdeti a Virágos Magyarország elnevezésű pályázatot, amelynek az a célja, hogy a településeket és az önkormányzatokat arra ösztönözzék, hogy szépítsék, építsék, alakítsák a környezetüket. A pályázat beadásának határideje június 15-e volt. Ma délelőtt Ózdra látogattak a Virágos Magyarország zsűri tagjai. A bejárást megelőzte egy közös beszélgetés, amelyen a pályázatról esett szó.

„Kitértünk a zöldfelület kezelésre aztán arra, hogy a közterületen lévő hulladékot újrahasznosítjuk a komposztáló telepünkön, beszéltünk arról, hogy a virágosítás hogyan történik, mikor kezdjük megtervezni. Kitértünk arra, hogy magunk neveljük a virágokat és a fásításról is beszéltünk” - mondta Csernus Noémi, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény ágazatvezetője.

A bizottság tagjai nagyon sok szempontot vettek ma figyelembe. Igyekeztek a település értékeit feltárni és bemutatni. Ezt egy országos összesítés követi, amiből egy úgynevezett rangsort állítanak fel. A Czifrusz Natália elmondta, hogy minden település nyertes, mert akik beadták a pályázatot, tettek valamit annak érdekében, hogy szebbé és virágosabbá, élhetőbbé tegyék környezetüket.

„Hihetetlen értékek vannak itt Ózdon. Iszonyatos változáson és fejlődésen ment át. Nagyon tisztelendő és becsülendő az a környezeti nevelés, amit felmutat a városüzemeltető intézmény. Azok a kollégák, akik itt dolgoznak szívüket, lelküket beleadva nagyon kreatívan, a helyi viszonyokra koncentrálva hoznak és hoztak létre olyan dolgokat, amiket azt gondolom, valóban érdemes megmutatni nemcsak a környékbelieknek, hanem az egész országnak, mint az ózdi iparvárosnak a jelképét. A köztudatban elterjedt képe mellett, van mit bemutatnia a településnek” - emelte ki Czifrusz Natália, a Virágos Magyarország zsűrijének a tagja.

A három tagú zsűri a város több pontját bejárta, megnézték a közterületeket, kilátogattak az állatsimogatóhoz, de a Drótos-tetőn is megcsodálták a növényeket és a kiültetett fákat. Léman Béla erdészeti részlegvezető mutatta be a város egyik legszebb kiránduló helyét.

„Azért jó ide kijönni, mert jó levegő van, szép természeti környezet van. Csend van és nyugalom, amire minden ember vágyik, mert minden embernek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, mert az emberi szervezet úgy működik, hogy néha lazítani is kell” - fogalmazott Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Az országos versenynek van európai társversenye, ahová a győztes virágos települések továbbjutnak, és a következő évben ők képviselik országunkat, az európai uniós versenyben. Idén rekordszámú nevezés érkezett a virágos viadalra, 349 település összesen 452 pályázattal regisztrált. A jövőre harmincéves évfordulóját ünneplő megmérettetés 2022-es győzteseit ősszel az ünnepélyes budapesti díjátadón hirdetik ki.