A nagykövet tollából – Pascale Andréani, Franciaország nagykövete mutatta be könyvét az NFÉ-ben
Kultúra
2022. júl. 22.

A nagykövet tollából – Pascale Andréani, Franciaország nagykövete mutatta be könyvét az NFÉ-ben

Franciaország nagykövete, Pascale Andréani mutatta be könyvét az NFÉ-ben. A mű hazánk és Franciaország múltbeli történelmi és kulturális kapcsolatát mutatja be.

Anyanyelvén köszöntötte Franciaország nagykövetét dr. Ádám Eszter, az NFÉ intézményvezetője az épület nagycsarnokában. Az esemény apropója Pascale Andréani, a Nagykövet tollából – Franciaország és Magyarország öröktől fogva… című kétnyelvű kötete, amely idén tavasszal jelent meg. A programon a mű születésének körülményeiről, a két ország történelmi, kulturális és művészeti kapcsolatáról beszélgettek.

„Azt gondolom, olyan érdekességekre világít rá, amit mi magunk sem gondolnánk, hogy Franciaország és Magyarország között mennyi kulturális, és ezen belül még mélyebben akár a gasztronómiát, de akár a nyelvet érintően mennyi mennyi kapcsolódási pont van, ami tovább mélyítheti, hogy mennyire fontos a jelenlegi világban egymásra figyelni és kulturálisan együttműködni” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.  

A kötet mindenképpen hiánypótló szerepet tölt be, hiszen több száz évre visszanyúlva veszi számba a két ország kapcsolódási pontjait. A mű szöveges részeit képi illusztrációk színesítik. Azt lapozgatva a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület néhány tagja is feltűnik, ami történelmi vonatkozású kapcsolatra utal.

„A magyar huszárok és a magyar mintára felállított francia huszárságnak a kapcsolódását bemutató oldalon a mi fényképünk, a mi egyesületünk képe van benne. A mi egyesületünkben tenyésztik a nóniusz fajtájú őshonos, magyar lovat, aminek az alapító törzsménje az a Franciaországból származó nóniusz senior nevű törzsmén volt” - nyilatkozta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület őrnagya.

A nagykövet asszony 2018-ban kezdte meg budapesti misszióját, és nagy meglepetésként érte, amikor azt tapasztalta, hogy mennyi szállal kapcsolódik össze a két ország. Ezt követően indult meg az a gyűjtőmunka, amely a könyv megszületéséhez vezetett.

„A két ország számos kulturális ponton kapcsolódik össze. Akár a festészetben, akár az irodalomban, de a zenében is. Ami számomra a legmeglepőbb és a legcsodálatosabb ilyen felismerés és felfedezés volt, hogy Liszt és Berlioz milyen mély barátságot ápolt egymással, és hogy ez milyen mértékben hangsúlyozta, befolyásolta a zenei fejlődését a két zeneszerzőnek” - emelte ki Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete.
 
A programon a vendégek is feltehették kérdéseiket, s mivel többen is beszéltek franciául, így azokat a nagykövet asszony anyanyelvén fogalmazták meg. Végül dedikálásra is lehetőség nyílt. A két ország kapcsolatáról és Pascale Andréani-val folytatott hosszabb beszélgetésről az Ózdi Városi Televízió jövő heti, Kaleidoszkóp című kulturális magazinunjában láthatnak bővebb összefoglalót.