Virágos Magyarország
Város
2021. aug. 10.

Virágos Magyarország

Ózdra látogattak ma délután a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny zsűrijének tagjai. Városunk már többször részt vett a virágos versengésben, és most is jó esélyekkel indult a programban.

Lezárult a közönségszavazás a Virágos Magyarország versenyen. A korábbi években is ért már el sikereket városunk, most azonban ebben a tekintetben a második helyet szerezte meg. A voksokat a verseny hivatalos Facebook oldalán lehetett leadni augusztus 8-án éjfélig. Bár a város vezetése az utóbbi időben inkább az infrastruktúra fejlesztésére irányította a figyelmet, szép eredményt értünk el, 463 szavazatot kaptak az Ózdról készült fényképek. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói sokat fáradoztak azon, hogy ebben az évben is széppé varázsolják a területeket, munkájuk pedig meghozta gyümölcsét.

„A területek felkészítése gyakorlatilag úgy folyt, mint ahogy általában máskor is folynak az éves munkák. Tehát kezdődtek a virágágyások előkészítésével, virágok kiültetésével, a teljes területen a fű folyamatos nyírásával, a lenyírt anyagok összegyűjtése, elszállítása. Tehát magyarul folyamatos gondozás alatt van a teljes terület, úgy a város belterületén, mint így a külterületeken, tehát az ilyen kirándulópontokon, mint ahol jelenleg vagyunk, tehát a Drótos tetőn” - mondta Léman Béla, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény erdészeti részlegvezetője.

Idén rendhagyó módon a budapesti kerületek is a háromezer fő feletti települések kategóriájában indultak, így bővült a jelentkezők száma. A közönségszavazás során Ózdot egyedül Szolnok tudta megelőzni, ami ebben a kibővített kategóriában szintén büszkeség a városnak. A vetélkedő szakmai zsűritagjai közül ketten ma délután Ózdra látogattak. A megmérettetést szervező Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Fancsik József és Rácz-Tóth Katalin érkezett, akiket az ÓVI dolgozói egy előre megtervezett útvonalterv alapján vezettek körbe.

„Hallatlan nagy élmény településeket nézni. Évről-évre fejlődnek, de Ózd különlegesen szép. Tehát itt olyanok a kollégák, olyan igényesek, és úgy látom az önkormányzat is megfelelő anyagi forrást biztosít arra, hogy itt nagyon színvonalasan nézzen ki minden. Én akárkit hoztam magammal az ország különböző részéről, akivel jöttünk ide zsűrizni, mindenki el volt ragadtatva Ózdtól, nagyon szép” - hangsúlyozta Fancsik József, a Virágos Magyarország régió képviselője, zsűritagja.

Szakmailag nagyon sok dolgot figyelnek meg. Számít a zöldterületek, a kiültetett virágok, a cserjék és fák állapota. A növények és parkok gondozása folyamatos munkát igényel. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a település látképe tökéletes legyen. A helyi közösségek összefogásán is nagyon sok múlik, hiszen az ő feladatuk is, hogy minél fenntarthatóbb, élhetőbb, szerethetőbb környezet fogadja a szakértőkből álló zsűrit. A virágos versenybe benevezett települések bejárása augusztus 20-án zárul.