Fejfájás és fáradékonyság – a kánikula után újra érkezik a lehűlés
Hírek
2022. júl. 27.

Fejfájás és fáradékonyság – a kánikula után újra érkezik a lehűlés

A szélsőséges időjárás miatt a legtöbben fejfájásra és fáradtságra panaszkodnak. Emellett kimerültnek érezhetjük magunkat és az ízületeink is elszenvedhetik a változást.

A hétvége közeledtével egyre jobban csökkenni fog a hőmérséklet. A tartós kánikula után ez a változás igencsak megterhelheti szervezetünket. Ingerültebbek és fáradtabbak lehetünk, olykor pulzus és vérnyomás-emelkedés is jelentkezhet. A hőmérséklet, a légnyomás és levegő páratartalmának gyors változása, ingadozása felerősítheti a keringési problémákat, illetve a hormonháztartásban is zavart okozhat. Tapasztalhatunk fejfájást és megnövekedhetnek a reumatikus fájdalmak is.

„Ízületi és vérnyomás panaszaim is vannak. Megérzem én is, mint általában az emberiség. Ezt az időjárást nehezen tudjuk viselni, de megbirkózunk vele” - mondta Borúzs Józsefné.

Ebben a helyzetben hasi fájdalmakat is észlelhetünk, emellett megnő az infarktus kockázata is. Csökken a koncentrációképesség, ami baleseteket eredményezhet az utakon. A szakemberek azt tanácsolják, hogy figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire, és próbáljunk meg felkészülni erre az időszakra, hiszen a probléma megelőzése mindig a legfontosabb.

„Nagyon fontos a megelőzés a frontérzékenyeknél is. Fontos a stressz elkerülése és az egészséges táplálkozás. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, és a magnézium és a cink szedése is és az ásványi anyagok bevitele is fontos. A krónikus betegek szedjék időben a rendszeres gyógyszereiket. Illetve a mozgás is nagyon fontos” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Ezekben a napokban is fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Az időjárás változásaira való érzékenységet nem nevezhetjük betegségnek. Azonban ha zavaró tüneteket tapasztalunk, akkor keressük fel háziorvosunkat.