Díszes ruhák, csillogó felszerelés és lovak ameddig a szem ellát – Nyolcvan lovas vesz részt a Görgei Emléktúrán
Kultúra
2022. júl. 29.

Díszes ruhák, csillogó felszerelés és lovak ameddig a szem ellát – Nyolcvan lovas vesz részt a Görgei Emléktúrán

Tizenkettedik alkalommal tartják meg a Görgei Emléktúrát a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével. Idén nyolcvan lovassal indultak a Felvidék felé.

Díszes ruhák, csillogó felszerelés és lovak ameddig a szem ellát. Nagy készülődés és izgalom előzte meg az idei, XII. Görgei Emléktúrát is. A lovasok a kora reggeli órákban készítették fel hátasaikat az útra. Ez az év azonban rendhagyó módon telt. Eddig az Ifjúsági Park volt az indulópont, most viszont a hosszabb távra való tekintettel három irányból, a Nagyvölgyből, Szentsimonból és Hódoscsépányról indultak el lóháton, majd Hangonyon találkoztak a résztvevők. Ezzel a Görgei Artúrról elnevezett eseménnyel tisztelegnek minden évben az 1849. július 21-i, dubicsányi csatában elhunytakra. A háromnapos programot Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus nyitotta meg áldásával.

„Légy távozásukban segítségük, az útban vígasztalójuk, a forróságban hűsítőjük, a hidegben melengetőjük, az eső árja ellen védelmük” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Az esemény után a csapat izgatottan várta az indulást. Nagyobb távot terveztek erre az évre, így az első nap Ajnácskő felé vezetett az útjuk, ami közel negyven kilométeres túrát jelent.

„Ez egy gyönyörű, festői táj, ahogy a hegyek közé bemegyünk és ott erdőn-mezőn keresztül tart az út. Most ezt szeretnénk megmutatni azoknak, akik az Alföldről, a Dunántúlról, vagy az ország bármelyik pontjáról ékeznek. Sok lovas van bejelentkezve, túljelentkezés volt, mint mindig, de most tényleg nagyon sok. Nyolcvan lovas van bejelentkezve, itt maximalizáltuk a létszámot. Ennyi lovat, logisztikát, embert ellátni nem kis feladat, és úgy gondoltuk, hogy valahol határt kell neki szabni” - mondta Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző huszárkapitánya.

Jóval az indulás előtt a lovasok és a lovak is elkezdtek felkészülni mind fizikailag, mind mentálisan. Egy ilyen hosszú út előtt nagyon sokat járatják az állatokat és magukat is szoktatják a távhoz.

„A hosszú út mellett a lovakat arra is fel kell készíteni, hogy teljesen másképp viselkedik a ló, ha az istálló társaival van együtt, azzal a három, négy, öt, hat lóval vagy másik hatvan-hetven lóval. Itt általában előjön belőlük a versenyszellem. Úgy, mint mikor mi találkozunk, kezet fogunk, akkor ők néha oldalba rúgják egymást. Ezeket a szituációkat el kell kerülni, a lovaknak is nagyon fegyelmezettnek kell lenniük egy ilyen hosszú túra során” - emelte ki Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület hagyományőrző hadnagya.

Az áldáson hatvan lovas vett részt, akik ezt követően felsorakoztak kettesével, hogy elinduljanak a Felvidék felé. Szombaton egyébként Hétbe érkezik majd a csapat, ahol a falunap keretében solymászbemutatót, huszár karüsszelt, csatabemutatót és táncházat tartanak az érdeklődők számára.