Nyári időszakban többen vállalkoznak a vezetői engedély megszerzésére
Hírek
2022. aug. 3.

Nyári időszakban többen vállalkoznak a vezetői engedély megszerzésére

A diákok leginkább a nyári hónapokat választják a jogosítvány megszerzéséhez, hogy a szeptemberi tanév megkezdésénél már a kezükben legyen a vezetői engedély.

Szorgalmasan tippelik a helyes válaszokat, az egyik autós iskolában a fiatalok, akik minél hamarabb kézbe szeretnék kapni vezetői engedélyüket. A jogosítvány megszerzéséhez ugyanis a közlekedési alapismeretekből sikeres vizsgát kell tenni. Az oktatáson nem csak az elméleti szabályokat tanulhatják meg a jelentkezők, hanem betekintést nyernek az autó működési elvébe és az egyes helyzetek, hibák megoldására is tanácsot kapnak. A nyári időszakban egyre többen jelentkeznek KRESZ tanfolyamra, majd vezetésre - mondta az egyik autósiskola oktatója.

„Ilyenkor a diákok szívesebben jelentkeznek személygépkocsi vezető tanfolyamra, mert nem vonja el a figyelmüket a tanulástól. Jobban el tudnak járni KRESZ tanfolyamra és gyakorlati vezetésre délelőtt is és délután is. Ezt iskolai időszakban csak délutáni időszakban tudnák megtenni. Olyankor a tanulás rovására menne, ezért ilyenkor a szülők is jobban örülnek, hogy a gyerekek ilyenkor járnak a tanfolyamra” - emelte ki Palotai István, autósiskola vezető.  

Az oktató elmondta továbbá, hogy a nyári időszakban a megemelkedett létszám miatt előfordul, hogy két-három hetet is várni kell arra, hogy autóba tudjanak ülni a jelentkezők, és el tudják kezdeni a gyakorlati képzésüket a sikeres KRESZ vizsgát követően.

„Azért választottam a nyarat a jogosítvány megszerzéséhez, mert több szabadidőm van nyáron, mintha például suli mellett kezdtem volna el a jogosítvány megszerzését” - nyilatkozta Sárközi Tímea.

„Most volt szabadidőm, miután diák vagyok és ez a legalkalmasabb idő szerintem, mert tanulás mellett sokkal rosszabb lenne csinálni” - mondta Fürjes Marcell.

A sikeres KRESZ tanfolyam elvégzése után indul a nagyobb kihívás, hiszen már a gyakorlatban kell alkalmazni a tudást. A gépkocsivezetés a rutinpályán kezdődik, majd kimennek a forgalomba is. Aki nem biztos a vezetési gyakorlatában, annak pótórák felvételét javasolják a szakemberek, hogy minél nagyobb biztonsággal kerüljenek ki a forgalomba. A gyakorlott sofőröknek pedig a türelmét kérik, ha összetalálkoznak az utakon.