Államalapítás, Szent István király, új kenyér
Város
2022. aug. 21.

Államalapítás, Szent István király, új kenyér

Az államalapítást, Szent István királyt és az új kenyeret is ünnepelték Ózdon augusztus 20-án. Az Ifjúsági Parkban a helyi csoportok mellett fellépett Tolvai Reni, Horányi Juli és Mardoll is.

Kegyeibe fogadta az időjárás augusztus 20-án az Ózdon ünneplőket. Szerencsére az időjárási előrejelzések nem váltak valóra, nem volt vihar, sőt eső sem esett városunkban. Kora délután kezdődött az ünnepi program az Ifjúsági Parkban, először az Erica C. Dance School csoportjai léptek színpadra a tőlük megszokott minőségben. Ezután a 2010-es Megasztár győztese az „Év Hangja Magyarországon” címet is elnyerő Tolvai Reni következett.

„11 év után nagyon hálás vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek, hogy a közönség engem így megtartott. Igazából a hobbim a hivatásom, a munkám, és ez nagyon jó dolog” - mondta Tolvai Reni.

Az énekesnő produkcióját követően a Szabad Szombat Táncegyüttes mutatta be koreográfiáit. Négy óra után nem sokkal, a hagyományoknak megfelelően, az államalapítás és Szent István király ünnepén az új kenyeret is megszegték. Ekkor Janiczak Dávid polgármester szólt az ózdiakhoz.

„A magyar nép otthonra talált Európa szívében, és ilyen múlttal, mint a miénk, méltán lehetünk büszkék arra, hogy magyarnak vallhatjuk magunkat. A harcokat előttünk vívták meg őseink, de a mi feladatunk, hogy megóvjuk örökségünket. Ez a hely már több mint ezer éve az otthonunk, és hiszünk abban, hogy még legalább ezer évig az is marad. Szent István ünnepén érezhetjük a legerősebben azt, hogy mindannyiunkat összetart a múlt, a tudat, hogy őseink ezt a helyet választották ki otthonunknak” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Az új kenyeret Szőke Gábor atya áldotta meg, ami után az új búzából készült, nemzeti szalaggal átkötött „cipót” Janiczak Dávid polgármester szegte meg. A város vezetői, a megjelent önkormányzati képviselőkkel együtt a közönséget is megkínálták az új kenyérből.

Az ünnepi perceket követően az Ózdi Néptánc Egyesület műsora következett, majd Horányi Juli lépett a színpadra, aki nemcsak énekesként, hanem díszlet- és jelmeztervezőként is tevékenykedett már az elmúlt években.

„Azt szoktam mondani, hogy a minőségi popzene nagykövete vagyok. Igyekszem mindig olyan dalokat írni, amelyek populárisak, közérthetőek. Mindig van belül egy vonal, ami nekem egy személyes értékrendem, hogy az alá nem akarok menni és igyekszem mindig belevinni a minőséget és az igényességet” - fogalmazott Horányi Juli.

A fiatalok kedvence, a nemrég felfedezett Mardoll hozta a megszokott polgárpukkasztó formáját.

„Szerintem én valami mást hozok, főleg itt Magyarországon. Tudom, hogy sok ember akar visszatolni, de ha visszatol, többet fogok odatenni. Főleg a fiatalok értik, amit csinálok és főleg nekünk nőknek kell mutatni, hogy ez nem csak egy fiúpiac” - véli Chatherine Dederick (Mardoll).

Sikeresen szerepelt az ÓMI Zenés Színház társulata is: Rási Zorka, dr. Danyi Richárd és Berki Alex közreműködésével. A tűzijáték egy korábbi döntésnek köszönhetően Ózdon is elmaradt. Az estet a helyi Nagyanyám Blues-a zárta nagy sikerrel, akiknek rajongótábora végig lelkesítette a csapatot a színpad előtt felállított kordonok mögött.