Komposztként kerül vissza a zöldhulladék a közterületekre
Város
2022. szept. 2.

Komposztként kerül vissza a zöldhulladék a közterületekre

Gyűjtik a város közterületeiről a levágott zöldhulladékot az ÓVI munkatársai. A komposztáló telepre évente két-három ezer tonna zöld hulladék kerül be.

Folyamatosan szállítják a közterületeken felgyűlt zöldhulladékot az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársai, mely a fák gallyaiból és a levágott fűnyesedékből tevődik össze. A Kovács-Hagyó Gyula úton található telepre nagy mennyiség került be, az udvar teljesen megtelt.

„Most fűszedés folyik a városban több területen is. A Volny József úton a vasútállomás térségében, Sajóvárkonyon, vagy éppen a Március 15. úton. A lekaszált füvet vagy éppen a nyesedéket szedjük össze, ami bekerül a komposztáló telepre. Ezen kívül már igen korán, de falevelet is szedtünk a Táncsics telepen és a Vajda János út térségében, vagy ahol a szárazság miatt már megkezdődött a falevél hullása. Elég korai még és ritka jelenség, de sajnos ilyen is volt. Gallyazások is történtek a városban, bozótirtás és metszések. Az abból származó zöldhulladékot is beszállítjuk a komposztáló telepre” - mondta Bóta József, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény parkfenntartási művezetője.

A beszállítást követően kiválogatják belőle a szemetet és a kavics darabokat. Majd az ágak és nyesedékek aprítása következik, amit fűvel és falevéllel vegyítenek. A kiválogatott természetes anyag a darálóba kerül.

Miután a darálóból kikerül a zöld hulladék, ide szállítják az udvarra. Prizmákat alakítanak ki. Ennél nagyon fontos, hogy az oxigénellátás megfelelő legyen, hiszen nem megfelelő szellőzés esetében a rothadás és az erjedés folyamata beindul, a komposztálás abbamarad. Ezt nem szabad hagyni, hiszen hasznos a természet körforgásában. Javul a talaj minősége, nagyobb lesz a növények ellenálló képessége, valamint javítják a víz és hőháztartását. A komposztáló telepre évente két-három ezer tonna zöldhulladék kerül be. A feldolgozásra és utánpótlásra nagy igény van, hiszen rengeteg virág, fa és cserje díszíti településünket, amelyek ágyásába visszakerül tápanyagként.