Jól halad az új hőközpontok kialakítása.
Város
2022. szept. 14.

Jól halad az új hőközpontok kialakítása.

A végéhez közelítenek az Ózdi Távhő Kft. rekonstrukciós munkálatai a Bolyki főút és a Bibó István út közötti társasházi részen. A Szent István úton is jól haladnak.

Ezeken a területeken azokat a vezetékrendszereket építik ki, amelyek az új hőközpontok kiszolgálásához szükségesek. A felújítás három fő elemből áll. A Piac úti távhővezetéket már földbe fektették. A fűtőerőműben pedig a kazánok átalakítása van tervben.

Faragó Marcell elmondta, hogy itt a Bibó István és Bolyki főút kereszteződésében  kicsit lassította a munkafolyamatokat, hogy a feltárás során az MVM-es elektromos kábelek nem a terveken szereplő helyeken voltak, ezért csak óvatosan, kézi erővel tudtak dolgozni, hiszen a gépekkel megsérthették volna a vezetékeket, ennek pedig negatív következményei is lehettek volna. Ezen a társasházi részen már a végéhez közelítenek az Ózdi Távhő Kft. rekonstrukciós munkálatai.

Azokat a vezetékrendszereket építették ki, amelyek az új hőközpontok kiszolgálásához szükségesek. Az eddigi hetet ugyanis szétválasztják és huszonhárom újat hoznak létre. Mielőtt a munka elkezdődött fotódokumentáció készült az eredeti állapotokról, a kivitelezők ehhez mérten állítják helyre a területet.

Az új központok lehetővé teszik, hogy a lakóházak külön mérhessék a fogyasztást és állíthatóvá válik a felhasználandó hőmennyiség is. Fontos a meghibásodások számának csökkentése, valamint a pótvíz szükséglet visszaszorítása.

„Itt a Bolyki-Bibó munkaterületen sikerült a kétszázas gerincvezetéket teljes egészében kicserélni. Ez az augusztus huszonkettedikétől huszonhatodikáig tartó nagy leállás során élőre is lett kötve, tehát ezek a vezetékek most már üzemelnek. Itt hat darab hőközpontot kellett elhelyeznünk, ezeknek a gépészeti szerelése már teljesen megtörtént, hatból négynek az elektromos szerelése is teljesen kész van.” - nyilatkozott Faragó Marcell, projektmenedzser

A kivitelező szakaszosan halad a feladatokkal. A Szent István úton, az Újváros Téren, illetve a Zrínyi Miklós úton is van munka. A lakók együttműködőek, ez azért is fontos mert azért akad némi forgalmi fennakadás az érintett helyszíneken. A felújítási projekt három fő részből áll. Az egyik a jelenleg zajló hőközpontok és az ezeket kiszolgáló vezetékek kiépítése. A másik a Piac úti csőrendszer föld alá fektetése volt. Ezeken kívül a fűtőerőműben is tervezik a kazánok átalakítását, ez várhatóan jövőre történik.