Átvették egyenruhájukat a kadétok az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban
Oktatás
2022. szept. 16.

Átvették egyenruhájukat a kadétok az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban

Megkapták a tizenöt részből álló egyenruhájukat azok a tanulók, akik részt vesznek az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium Kadét Programjában.

„Mind az iskola, mind a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, mind az általunk vezetett kadét program kapcsán egy komoly előrelépés történik” - kezdte ünnepi beszédét Nagy Géza őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviselője azon a rendhagyó szülői értekezleten, amelyet az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban rendeztek meg. A Soltész József teremben tanulók és szülők egyaránt helyet foglaltak. Jeles eseményre gyűltek össze, hiszen átadták a kadétok és a kadétokat oktató tanárok egyenruháit.

„Iskolánk a 2018-2019-es tanévben csatlakozott a Katonasuli programhoz. A Honvédelmi és Sportszövetség és a Honvédelmi Minisztérium összefogásával ez az elmúlt években a honvédelmi tagozat országos szintű kiterjesztéséhez vezetett. Jelenleg negyven diák tanul honvédelmi tagozaton. Most a tanteremben huszonegy fő az, aki átveszi az egyenruhát és ennek kiegészítőit. Ez összesen tizenöt ruhadarabot és tizenöt kiegészítőt jelent” - emelte ki Vasas Attila, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium honvédelem szaktanára.

A kadétok oktatása négyéves ciklusra tehető, ez a gimnáziumi tanrendhez illeszkedik. Honvédelmi alapismereteket tanulnak, amelyben elsajátítják az olyan állampolgári ismereteket, amelyek hasznosak lehetnek a civil életük során, és betekintést nyernek a Magyar Honvédség életébe. Az iskola elvégzését követően számos lehetőség áll a kadétok előtt.

„A lehetőségek a Magyar Honvédségen belül, mind munkavállalás szempontjából, mind továbbtanulás szempontjából nagyon szélesek. Mondhatnám azt, hogy seregnyi lehetőségük van a Magyar Honvédségben, hiszen lehetnek tartalékos katonák, vállalhatnak szerződéses katonai szolgálatot. Válhatnak a Magyra Honvédség altisztjévé az altisztképzésen keresztül, illetve választhatják a katonai felsőoktatást, ahonnan kikerülve majd a Magyar Honvédség tisztjeivé válnak” - mondta Nagy Géza, őrnagy, a 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

A ruhák megfelelő méretének dokumentálása már korábban megtörtént. A fiatal kadétok nagyon várták, hogy felöltsék magukra az uniformist, így Polák Márton is, aki a Magyar Honvédség kötelékében látja jövőjét, katonatiszt szeretne lenni.

„Édesapám rendőr, nagyszüleim voltak katonák, én is szeretném folytatni ezt a hagyományt, szeretnék elmenni katonatisztnek, és hallottam, hogy itt Ózdon van lehetőség, és eljöttem ebbe az iskolába. Ez volt az első hely és fel is vettek, osztályelsőként” - nyilatkozta Polák Márton, kadét.

A fiatalok büszkén és nagy tervekkel vették át egyenruháikat. A csomag tartalmazta többek között a sapkát, a pulóvert, a zubbonyt, a bakancsot a felvarrókat és a jelvényt. A kadét tanulók megkapták a tizenöt részből álló formaruhájukat, felszerelésüket, aminek köszönhetően immár egységes, katonás megjelenést mutatnak iskolai és városi ünnepségek alkalmával.