Az Arvisurák szerzőjére, Paál Zoltán kohász-íróra emlékeztek az Olvasóban
Kultúra
2022. szept. 30.

Az Arvisurák szerzőjére, Paál Zoltán kohász-íróra emlékeztek az Olvasóban

Paál Zoltán kohász-íróról emlékeztek meg az Olvasóban. Az Arvisurák - Igazszólás című könyv szerzője negyven évvel ezelőtt hunyt el.

A Magyarok, madarak kezdetű dallal nyitották meg az Igazszólás Konferencia első napját, amely rendezvénynek az Olvasó adott helyet. A program fővédnöke Dancsok Tamás volt. A találkozó Paál Zoltán emléke előtt tisztelgett, ő az Arvisurák, azaz az Igazszólás szerzője. A kohász-író által leírt műben a hun-magyar törzsek sok ezer éves történelmét és világnézetét olvashatjuk, azonban ennek hitelessége vitatott. Nagy-Baló András a rendezvény házigazdája az Arvisura Társaság nevében meggyújtott egy szál gyertyát a néhai író emlékére, majd a színpadra léptek, akik Paál Zoltánra és munkájának őrzőire emlékeztek.

„Ma negyven évvel, Paál Zoltán eltávozása után, mi az utódok munkájának szellemi örökösei összegyűltünk itt a palócok földjén, hogy megerősítsük egymást hitben, tudásban és elhivatottságban. Emlékezünk Paál Zoltánra, az Arvisura prófétájára, mert ő az volt” - mondta dr. Rózsa György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár főlevéltárosa.

Erdei Ibolya, a konferencia egyik szervezője megköszönte a jelenlévők részvételét, majd egy pár gondolattal visszaemlékezett Putnoki Tiborra, a Regélő Fehér Táltosok Dobcsapat megálmodójára és létrehozójára, valamint a Szeretet fénye Alapítvány vezetőjére, aki egészen haláláig segítette az Ózdi Arvisura Társaság munkáját. Özvegyének átadta a Paál Zoltán által írt, Vérrel pecsételve című könyvét. A vendégek megtekinthették azt a kiállítást, amely Fogta Béla pedagógus nevéhez fűződik, a tárlat saját ötlete volt.

„Úgy gondoltam, hogy tartozunk ezzel a városnak, Paál Zoltánnak, az Arvisurának, az Igazszólásnak. Ez az igazszólás hagyományának idekerülését, az útját mansi földről Ózdra, illetve Paál Zoltán életéből dokumentumokat, valamint magának az ősi palóc Vasvárnak a helyneveivel kapcsolatos tudnivalókat, amiket az Arvisurából megismerhetünk, mutatja be, valamint néhány bizonyító erejű dokumentumot, ami kapcsolódik most már az Arvisura kutatáshoz” - emelte ki Fogta Béla, tanár.

Fogta Béla elmondta bízik abban, hogy Ózdon egy megfelelő helyen létrejön egyszer egy olyan kiállítótér, ahol Paál Zoltán hagyatékai és emlékei, méltó helyet kapnak.