Országfutáshoz kapcsolódó programot szerveztek az Arlói-tónál
Sport
2022. okt. 17.

Országfutáshoz kapcsolódó programot szerveztek az Arlói-tónál

Idén is programot szerveztek a 16. Országfutáshoz kapcsolódva Arlóban. A tó partján százhetven diák mozgott együtt, a kisebbek pedig az iskolában sportoltak.

Fiatalokkal telt meg az Arlói-tó partja. A helyiek már a korábbi években is csatlakoztak az Országfutás elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet 2015-ben hívtak életre, idén pedig már 16. alkalommal szervezték meg. Akkor az volt a cél, hogy a résztvevők összesen 2246 kilométert teljesítsenek, amely az országhatár hosszával egyenlő. Az Arlói Szociális Alapszolgáltatási Központ közel tíz éve csatlakozott, az Arlói Széchényi István Általános Iskola diákjait pedig hat éve vonják be a programba.

„Sok célunk volt, de a legjobb cél, hogy azokat a gyerekeket is megismerjük más oldaláról, akik az iskolában nem a legjobb tanulók. Itt szinte meglepő módon ők tündökölnek, hozzák a formájukat. Tavaly hangzott el igazgató asszonynak az a mondata, hogy atyaúristen, teljesen más oldaláról ismertem meg a gyerekeket. Ez egy lehetőség, hogy megmutassák magukat másik oldalról is. Nemcsak az iskolában, hanem szabadon, kötetlenül” - mondta Nagy Tibor, az Arlói Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője.

A kezdeményezést az egyik közösségi oldalon is meghirdették, amelyhez többen csatlakoztak. Az Arlói Szociális Alapszolgáltatási Központ és az önkormányzat dolgozói, valamint természetjárók és az idősek klubjának néhány tagja is eljött. Igaz ők nem futottak, hanem körbesétálták a tavat. Az általános iskola kisebbjei, azaz 135 gyerek az intézményben sportolt, 170-en pedig negyedik osztálytól egészen a nyolcadikig a tóparton mozogtak.

„Ilyenkor az egész iskola mocorog. A picikék bent maradnak az iskolában, negyedik évfolyamtól felfelé pedig kivonulunk a tóhoz, és pár kört lefutunk itt a kijelölt pályán. A gyerekek szeretik, jól érzik magukat, és vannak igazán lelkes futóink is” - emelte ki Nagy Ákos, az Arlói Széchényi István Általános Iskola rajztanára.

Hat kört kellett lefutniuk a fiataloknak. Voltak, akik már nagyon készültek erre az alkalomra, hiszen ez a fajta testmozgás közel áll hozzájuk.

„Szeretek sportolni, kosárlabdát szeretem jobban, de szoktam futni is” - nyilatkozta Gulyás Richárd, az Arlói Széchényi István Általános Iskola tanulója.

„Jó elsőnek lenni, nagyon sokat igyekeztem azért, hogy első legyek” - fogalmazott Gulyás Viktória Mónika, az Arlói Széchényi István Általános Iskola tanulója.

Győzteseket is hirdettek. Az első három helyezést elérők érmet és csokit kaptak, a többiek pedig egy-egy oklevelet vihettek haza. Itt természetesen a mozgás és az egészséges életmódra nevelés a cél, amelyet egy jó hangulatú, közösségi programmal igyekeznek elérni.