Kétélű kardok és bucavas – a honfoglaláskori régészeti leletekről tartottak előadást az Olvasóban
Kultúra
2022. okt. 19.

Kétélű kardok és bucavas – a honfoglaláskori régészeti leletekről tartottak előadást az Olvasóban

Honfoglaláskori régészeti leletekről tartottak előadást az Olvasóban. Többek között szó esett a fegyverek előállításáról és a sírokban talált különleges darabokról is.

A Mizerák István teremben gyűltek össze a fiatalok. Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikum egyik osztálya látogatott el az Olvasóba, akik a honfoglaláskori kétélű kardokról tudhattak meg többet. A résztvevők képet kaphattak arról, hogy milyen volt az államalapítás időszakában a hadviselés, és hogy milyen jellegzetes fegyvereket használtak eleink.

„Maga a tudományág is számomra, illetve nagyon sokak számára vonzó, hiszen a földből előkerülő leletek, ahogyan a tudományág is fejlődik, hiszen több képviselője van, annál izgalmasabb történeti és korlenyomatokból derülnek ki újabb összefüggések. Újra fókuszba kerülnek olyan régészeti tárgyak és leletek, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a régmúlt időkről minél tisztább és pontosabb képet rajzoljanak” - mondta Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője.

Tóth Boglárka doktorandusz hallgató disszertációja a X–XI. századi Kárpát-medencei kétélű egyenes kardokról szól. Az előadás keretében a jelenlévő fiatalok képet kaptak a kor régészeti leleteiről.

„Egy átfogó képet szeretnék adni a Kárpát-medence honfoglalás kori régészeti lelteiről, hogy mi az, amiket megtaláltak a sírokban. Nem csak fegyverek voltak ott, hanem különböző ékszerek és tarsolylemezek is. Ezeket is beleszövöm a mondandómba a fegyverek mellett. Kicsit belemegyek a fegyvertipológiába is. De a különlegessége ennek az, hogy hogyan is készültek ezek a fegyverek. Nagyon röviden ezt is taglalom. Visszamegyek úgymond a kályhához, mert nemcsak a kovácsolás technológiát veszem sorra, hanem azt is, hogy hogyan állították elő a vasat” - emelte ki Tóth Boglárka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Az előadó magával hozott két lelet is, amit megtekinthettek a fiatalok. Az egyik egy keltakori bucavas volt, a másik pedig egy úgynevezett archeometológia kísérlet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a szakemberek megpróbálták rekonstruálni a körülbelül ezer évvel ezelőtti használati darabot. Így ez nem igazi, ellentétben a bucavassal. Az előadás célja az volt, hogy az elsőre talán bonyolultnak tűnő témát is közelebb hozzák a fiatalokhoz és felkeltsék az érdeklődésüket ez iránt.