Rangos elismerés
Város
2021. szept. 3.

Rangos elismerés

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium egyik pedagógusa.

Tanévnyitó ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények pedagógusai számára Mezőkövesden, augusztus 26-án. A rendezvény szentmisével kezdődött, melynek ünnepi szónoka dr. Ternyák Csaba egri érsek volt. A főpásztor egyebek mellett beszélt a tanév kezdetének különlegességéről. Kiemelte a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, ezen belül a Szentatya látogatását is. A katolikus egyház kétezer év óta a legfőbb elöljárójának tekinti a pápát.

„Egy katolikus ember a pápában nem csupán egy egyházi vezetőt lát. Hanem Péter utódát, aki azért jön, hogy megerősítsen minket a hitben, egészen speciálisan az Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, az eucharisztikus Jézusba vetett hitünkben. Ezt várjuk tőle” - mondta dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke.

Az ünnepség zárásaként átadták a Szent Gellért-díjakat azon pedagógusok számára, akik intézményeikben kiemelkedő szolgálatot végeznek. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium nyugdíjba vonult közgazdász pedagógusa Koós Lászlóné a díj ezüst fokozatát vehette át. Évtizedeken át dolgozott az iskolában, és az esemény előtt mindössze két nappal tudta meg, hogy elismerésben fog részesülni.

„Még a patakparton kezdtem a SZIKSZI-ben a tanítási tevékenységemet. Én azt gondolom, hogy azt veszik leginkább figyelembe, hogy tegyünk sokat az iskoláért és a gyerekekért. Elsősorban a gyerekekért. A kollégákkal jó kapcsolatunk legyen. Én ezt gondolom és persze fontos az is, hogy a magánélete is legyen példás és rendezett az illetőnek” - emelte ki Koós Lászlóné, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium pedagógusa.

Koós Lászlóné augusztus elsejétől vonult nyugdíjba, ennek ellenére még nem szakad el teljesen a SZIKSZI-től. Heti háromszor ugyanis óraadó tanárként fog dolgozni. Pár évvel ezelőtt az intézmény egy másik pedagógusa, Jene Andrásné is átvehette a Szent-Gellért díjat. Idén egyébként öten részesültek arany, míg nyolcan ezüst fokozatban. Az egyházmegye két munkatársa pedig a Nagylelkűség Érdemérmet vehette át.