A kacagópusztai csata 1938-ban - telt házas történelmi előadást tartottak Hangonyon
Kultúra
2022. nov. 7.

A kacagópusztai csata 1938-ban - telt házas történelmi előadást tartottak Hangonyon

Történelmi előadást tartottak Hangonyon. Dr. Nagy Péter történész telt házas prezentációjára a helyi lakosok mellett Ózdról is érkeztek érdeklődők, gyermekek és felnőttek egyaránt.

Dr. Nagy Péter történész Hangony község önkormányzatának meghívására tartott előadást a zsúfolásig telt régi óvoda termében. Az 1938. október 5-én történt kacagópusztai határincidensről már régóta megemlékeznek a településen, bár a köztudatban nem él élénken a csata emléke.

„Fiatalok vagyunk, a megemlékezés nekünk arról szólt, hogy kimentünk az erdőbe azon az útvonalon, ahol valamikor elindultak visszafoglalni Felvidéket” - mondta Kovács Szilárd, Hangony polgármestere.

Dr. Nagy Péter történész örömmel fogadta az önkormányzat felkérését, hiszen igen érdekesnek tartja a történetet, korszakban abszolút illeszkedik hozzá. Véleménye szerint büszkék lehetünk arra, hogy volt egy ilyen csapat, akik vissza akarták szerezni a Felvidéket.

„Nagyon érdekes ez a történet, korszakban abszolút az én témám, mert nekem itt az 1940-es évekig, 50-es évekig tart az én időszakom, és ez Felvidék és a Magyarország közötti kapcsolatoknak abszolút a része. Erről talán keveset tudnak országosan, egyébként születtek történettudományi munkák ebben a témában, nem is kevés, de szerintem ez olyan téma, amiről az embereket is érdemes tájékoztatni. Büszkék lehetünk, hogy volt egy ilyen csapat, akik vissza akarta szerezni a Felvidéket, szembeszállt Csehszlovákiával, még ha érdekesen is sikerült a vége” - emelte ki dr. Nagy Péter, történész.

Az előadást feszült figyelemmel hallgatta a közönség. A részletes prezentációból megismerhettük magát Felcsiki Gábor századost, valamint az ő általa vezetett hangonyi határbiztosító század támadását. A szervezők bíznak benne, hogy a későbbiekben is sikerül ehhez hasonló népszerű programokat megvalósítani.

„Örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek. Végül is ez a célja egy ilyen településnek, hogy saját történetéből kiemelve részleteket, ehhez tudjon rendezvényeket szervezni” - nyilatkozta Oláh Zsolt, szervező.

A történelmi előadás alkalmat adott arra, hogy méltóképpen megemlékezzenek a 84 évvel ezelőtt történt határincidensről, és ahogy az előadó is vallja, ügyelni kell arra, hogy határon innen és határon túl továbbra is összetartsunk, és ne kerülhessen sor ilyen eseményre, mint ami megtörtént.