Tervezd a jövőd! Válaszd a szakképzést! - címmel rendezett pályaválasztási kiállítást az Ózdi Szakképzési Centrum
Oktatás
2022. nov. 15.

Tervezd a jövőd! Válaszd a szakképzést! - címmel rendezett pályaválasztási kiállítást az Ózdi Szakképzési Centrum

Pályaválasztási kiállítást rendezett az Ózdi Szakképzési Centrum. Több mint hatszáz pályaválasztás előtt álló általános iskolás diák látogatott el a rendezvényre.

A végzős diákok továbbtanulásának irányát számos tényező befolyásolhatja. De jó választás csak akkor születik, ha a tanuló saját képességeit figyelembe véve az elképzelt szakma elvárásaival összhangban hozza meg akár az életre szóló döntését. Színes és szórakoztató programokkal adott lehetőséget a tájékozódásra az Ózdi Szakképzési Centrum azon a pályaválasztási kiállításon, amely közelebb hozta a fiatalok számára a szakmákkal való ismerkedést. A hagyományteremtő alkalomra nagy létszámmal látogattak el az ózdi és a környékbeli település általános iskoláiból a diákok.

„Annak érdekében, hogy a gyerekek, a fiatalok felelősségteljes döntést tudjanak hozni, hiszen nem mindegy, hogy csak választanak egy pályát, egy szakmát vagy pedig tudom a képességeimet, megnézem és esetleg is ki is próbálom. Itt van lehetőségük megnézni mindazt, amit eddig elméletileg az iskolában a tanáraiktól hallhattak vagy olvashattak. Nagyon sok szakma jelent meg a mai napon és ahogy látom, körbejárok velük, nagy élvezettel próbálják azokat ki vagy kóstolják meg mindazt, ami itt készült” - tette hozzá Nagy Zsuzsanna, az Ózdi Szakképzési Centrum kancellárja.

A rendezvényen az Ózdi Szakképzési Centrum öt iskoláján kívül két gimnázium is jelen volt. A fiatalok kipróbálhatták magukat a tanműhelyekben. A CNC gépteremben különböző munkadarabokat készíthettek, a kőműves tanműhelyt is megnézhették, de nyitva volt a tanbolt, a konyha és a pincér tankabinet is, melyek lehetőséget biztosítottak a diákok számára, hogy megismerjék a különböző szakmákat a valóságban, a gyakorlatban is.

„A szakképzés rendszere úgy alakult át, hogy elsősorban a gyakorlati képzésre helyezi a hangsúlyt, hogy a tanuló minél hamarabb megismerkedjen azzal a környezettel, ahol dolgozni fog. Ezért van az, hogy az alapképzés és az alapoktatás után mindannyian duális partnerhez kerülnek, nagy arányban 80-90%-ban külső partnernél dolgoznak ezek a fiatalok. Munkabért kapnak és valós környezetben vannak. Ez mind jó lehetőség arra, hogy itt megtapasztalják ezt a világot, amibe ők esetlegesen tovább fognak tanulni” - mondta Tuza Ottó, az Ózdi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az iskola és pályaválasztás előtt álló diákok kérdéseiket feltehették az iskolák képviselőinek. Budai Tamás a hegesztési és az ezzel kapcsolatos eljárásokat, berendezéseket, eszközöket, korszerű gyártási technológiákat ismertette meg az érdeklődő diákokkal.

„Most is lehetett látni, hogy nagyon sokan jöttek az iskolába, hogy megnézzék a hegesztést és minden más szakmát. Nagyon sok diák jött kipróbálni a hegesztést, elmagyaráztuk nekik, hogy milyen felszerelés kell hozzá. Fel kell öltözni rendesen, pajzsot használni kell, mert ha nem, akkor a szem bánja. Nagyon sok felszerelés van, és szerintem nagyon sok az érdeklődő” - emelte ki Budai Tamás, tanuló.

Az iskola kiválasztása ideális esetben a diák, nem pedig a szülő döntése. Szakemberek szerint 12–14 évesen is lehet határozott elképzelése a fiatalnak a továbbtanulásról. Ehhez az kell, hogy tisztában legyen saját képességeivel, határaival, bőven kapjon információkat szakmákról, továbbtanulási lehetőségekről. A legnehezebb dolguk a szakképzésbe jelentkezőknek van, ugyanis az általános iskola utolsó évében kell határozniuk arról, milyen szakmában szeretnének dolgozni, ezért érdemes őket minél több információval ellátni a különböző foglalkozásokról. Erre adott lehetőséget annak a hatszázötven diáknak a Tervezd a jövőd! című pályaválasztási kiállítás.