Több mint 200 fiatal látogatott el a nyílt nap alkalmával a SZIKSZI-be
Oktatás
2022. nov. 15.

Több mint 200 fiatal látogatott el a nyílt nap alkalmával a SZIKSZI-be

Nyílt napot rendeztek a SZIKSZI-ben. Közel kétszáz nyolcadikos látogatott el a rendezvényre. Egy rövid tájékoztatót követően két tanórára is beülhettek a fiatalok.

Általános iskolás diákokkal, pedagógusokkal és szülőkkel telt meg ma reggel a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tornaterme. Az intézményben már hagyománnyá vált, hogy évről évre megszerezik azt a napot a létesítményben, ahol a középiskolai tanulmányaikat kezdő fiatalok betekintést nyerhetnek az iskola életébe. Hajdu Krisztián, a SZIKSZI igazgatója ismertette többek között a választható szakokat, valamint beszélt a kisérettségi fontosságáról is. Szőke Gábor, az intézmény római katolikus plébánosa is szólt a fiatalokhoz, majd egy filmet is levetítettek, ahol iskolai programokról és kirándulásokról láthattak összefoglalót.

Ezt követően kisebb csoportokba rendeződtek a fiatalok, és egy felsőbb éves tanuló körbevezette őket a létesítményben. Megmutatták a közösségi tereket is.

„Igazából jó volt a tájékoztató. A testvérem is ide járt, jókat hallottam róla. Szeretem a szakmákat, és inkább a szakmásat választom” - mondta Dankó Nikolett, a Vasvár Úti Általános Iskola diákja.

„Tetszik az iskola, de inkább a továbbtanulási céljaim miatt érdeklődök eziránt az iskola iránt. Leginkább az informatika és a nyelv érdekel” - nyilatkozta Balog István Márk, a Vasvár Úti Általános Iskola diákja.

Előzetes regisztrációval is lehetett jelentkezni az eseményre, ez alapján közel kétszáz nyolcadikos fiatal vett ma részt a nyílt napon. Az intézményben két irányba képzik a fiatalokat. Jelentkezhetnek gimnáziumi és szakmai szakirányú osztályba is.

„Én úgy gondolom, hogy kompetens szakmákat kínálunk. Éppen tegnap láttam a top öt olyan szakmát, ami majd a következő tíz évben jelentős létszámnövekedést produkálhat majd. Ebből hármat itt a SZIKSZI-ben tanítunk. A pénzügyi ágazat mindkét részét, illetve a logisztika. Várhatóan ezekre óriási igény keletkezik majd a következő években. A másik pedig, hogy eléggé jellemző nálunk a közösségi életre való nevelés. Kompetenciafejlesztés, manapság ezt soft skill kifejezéssel illetik, de az alap dolog nem változik. Próbálunk képességet fejleszteni és közösséget építeni” - emelte ki Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az épület bejárását követően pedig többek között matematika, informatika, angol, szállítmányozási ismeretek, valamint pénzügy órára is beülhettek a fiatalok. Szinte az összes környékbeli általános iskolából ellátogattak a nyílt napra. Voltak olyan intézmények, ahonnan egész osztályok jöttek el együtt közösen, de akadtak olyanok is, akik barátaikkal vagy szüleikkel érkeztek annak érdekében, hogy még jobban szemügyre vehessék a középiskolát.