Libalárma, gyerekzsivaj, ének, tánc és kiállítás a Márton-napon
Oktatás
2022. nov. 16.

Libalárma, gyerekzsivaj, ének, tánc és kiállítás a Márton-napon

Márton-napi interaktív élőkoncertet tartottak a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvodában. Az eseményre az alsó tagozatosok egy libakiállítással is készültek.

Kézen fogva sétáltak be a gyerekek a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda épületébe. A mai esemény a Márton-nap köré szerveződött. Az alsó tagozatos diákok és a napközisek már a hónap elején elkezdtek készülni erre az ünnepre. Számos, libához kapcsolódó alkotás született ez idő alatt, amelyek egy kiállítás keretében kaptak helyet az aulában. Mindenféle technika megtalálható a tárlaton, volt aki festett, ragasztott, de olyan is, aki ezeket kombinálta. Szent Márton napja egyébként november 11-re esik, de az ünnepi időszak zárásaként az óvodásoknak és az alsósoknak készültek egy előadással is, amelyet erre a napra sikerült leszervezniük.

„Szent Márton a magyar keresztény életnek, a katolikus egyháznak az egyik legszerethetőbb szentje. Sok-sok népi játék kapcsolódik hozzá, ezért a mi iskolánkban és óvodánkban hagyomány, hogy a gyerekek Szent Márton napja körül mindenféle libaságos, kézműves foglalkozásokon vesznek részt. Az interneten találtuk ezt az előadó párost, akik nagyon kedvező árért kínáltak olyan előadást, ami interaktív, a gyerekeket is bevonják, ezért esett rájuk a választás” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője.

A kicsik izgatottan foglalták el a helyüket a tornateremben, ahol rögtön egy közös énekléssel nyitották meg az eseményt. A RépaRetekMogyoró Duó érkezett hozzájuk, akik megmozgatták a kicsiket. Az ünnephez kötődő dalokkal és tánccal szórakoztatták a gyerekeket. A fiatalok aktívan részt vettek minden feladatban.

„Márton püspököt felemlítjük. Megemlítjük azt, hogy milyen népszokással jár ez az egész, honnan indult, miért ünnepeljük, és erre van felépítve tematikusan az egész műsor. A kisebb mozgásoktól megyünk a nagyobb mozgások felé, és mindig differenciálunk óvodások, iskolások között érdekes, jó dalokkal és általában végig libáskodjuk az egész műsort” - emelte ki Kiss Dóra, a RépaRetekMogyoró Duó előadója.

A legnépszerűbbnek a labdás játék bizonyult. Itt az ügyességükön és a közös munkán volt a hangsúly. Az előadók célja a szórakoztatás mellett a gyerekek fejlesztése is.

„Mind a zenei stílus, mind a mozgás egy kicsit fejleszti őket, ami hiányzik a mai oktatásból, én úgy gondolom” - nyilatkozta Demeter Zsuzsanna, a RépaRetekMogyoró Duó előadója.

A negyvenöt perces előadást végig sikította és énekelte a nagyjából száznyolcvan gyerek, akik mindig örülnek az ilyen különleges alkalmaknak, amikor kiszakadhatnak a tanórai keretek közül és együtt játszhatnak.