Magasságok és mélységek – a gyász feldolgozásáról szóló filmet tekinthettek meg érdeklődők a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2022. nov. 24.

Magasságok és mélységek – a gyász feldolgozásáról szóló filmet tekinthettek meg érdeklődők a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

A Magasságok és mélységek című filmet vetítették az NFÉ-ben. A történet Erőss Zsolt hegymászó özvegyének, Sterczer Hildának szemszögéből mutatja be a tragédia következményit.

Sokan érdeklődtek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark tegnapi programja iránt. Csoma Sándor érkezett városunkba, a Magasságok és mélységek című film rendezője. Az idén szeptemberben bemutatott alkotás 2013 májusában kezdődik, amikor Erőss Zsolt hegymászó az utolsó expedíciójára indul. Nem sokkal később megjön az első rossz hír, hogy valószínűleg nagy baj történt odafent és eltűnt. A film az özvegyéről, Sterczer Hildáról szól. Arról, hogy hogyan tudja feldolgozni férje elvesztését. Több hónapig követik végig az életét, ahol a gyász feldolgozása során a legnagyobb mélységeket éli át. Emellett egy fontos családi szál még drámaibbá teszi a történetet.

„Mivel egy univerzális témáról szól, a gyász feldolgozásáról, vagy magáról a gyászról, amiről nagyon keveset beszélünk, ugyanis tabuk lengik körbe, pont ezért tartom arra értékesnek, hogy egy film készült, hogy erről a témáról beszélni kell, kommunikálni. Hiszen talán erőt adhat az embereknek, amikor hasonlóan nehéz helyzetet, veszteséget élnek át, találkoznak a hiánnyal. Arra is erőt adhat, hogyha a környezetünkben történik hasonló, akkor mi hogyan reagáljunk, és hogyan tudunk segíteni egy gyászolónak” - mondta Csoma Sándor, rendező.

A rendező rengeteget konzultált Sterczer Hildával. A hölgy részletesen beszámolt a történtekről, beszélt neki az érzéseiről és arról, hogy mik azok a dolgok, amelyek a legjobban megviselték. Ennek köszönhetően tudta hitelesen átadni a történteket a vásznon keresztül, mert belelátott abba a lelki folyamatba, amin az özvegy keresztül ment.

„Kilenc héttel ezelőtt a Miskolci CineFesten mutatkozott be a Magasságok és mélységek című film. A produceri csapattal már volt egy korábbi közös programunk. Sümegi Klaudia és Topolánszky Tamás három évvel ezelőtt a Curtiz kapcsán jártak már nálunk egy vetítés keretében. Így a részükről és a részünkről is adott volt, amikor felmerült a kérdés, hogy jöhetnek-e vetítés keretében, akkor egyértelmű volt az, hogy igen” - nyilatkozta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Csoma Sándornak ez az első nagyjátékfilmje. A szereplők kiválasztása is hosszú folyamat volt, több casting is megelőzte a végleges döntést. Erőss Zsoltot Trill Zsolt színművész, Sterczer Hildát Pál Emőke színésznő, valamint kislányukat, Erőss Gerdát Nagy Enikő játszotta. A filmvetítést követően a rendező beszélgetett az intézményvezetővel, így még több információt tudhattak meg a jelenlévők a film előkészületeiről és a háttérmunkáról egyaránt.