Január végén folytatódik az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházása
Város
2023. jan. 5.

Január végén folytatódik az Ózdi Távhő Kft. nagyberuházása

Megérkeztek a gyors gőzfejlesztők és hőközpontok a Fűtőerőmbe. A berendezések egy részét január végén telepítik a szakemberek.

Peták Tibor az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője arról beszél, hogy a közelmúltban átálltak az elektronikus adatközlésre, így kevesebb papírt kell felhasználniuk a jövőben, valamint hamarabb is célba érnek a szükséges információk. Az enyhe tél miatt sokkal kevesebb gázt használnak most fel. Egy kazánnal üzemelnek a két gázmotor támogatásával körülbelül tíz megawattal. Ez a szám akár a háromszorosára is emelkedhet egy hideg télen. A nagyberuházásához kapcsolódóan a munkálatok felén már túl vannak a szakemberek és hamarosan folytatódnak rekonstrukciók. Január végére tervezik a teljes körű átalakításokat a Fűtőerőműben.

„A hálózaton most nem tudunk dolgozni, hiszen fűtési szezon van. Itt bent pedig azok az átalakítások nem zavarják a fűtési tevékenységet, amiket fogunk végezni. Így lesz majd a gőzkazánok átalakítása, valamint a két gyors gőzfejlesztőnek a telepítése” - mondta Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője.

A két berendezés lefóliázva várja az üzembehelyezést. A hőközpontok is megérkeztek a telephelyre.

A tíz darab hőközpont a Fűtőerőművel szemközti raktárban várakozik egészen a fűtési idény lezárultáig, ugyanis akkor fogják őket beszerelni a város különböző területeire. A Vasvár útra, a Zrínyi útra és az Újváros térre telepítik majd őket.

A kivitelező ütemterv szerint halad a munkálatokkal, amelynek célja a hatékonyság növelése. Az új hőközpontok lehetővé teszik, hogy a lakóházak külön mérhessék a fogyasztást így állítható a felhasználandó hőmennyiség is. Fontos a meghibásodások számának csökkentése, valamint a pótvízszükséglet visszaszorítása. A beruházás 2023 végén zárul.