Vasváros sikerek a digitális világban, azaz Lego eszközök az oktatásban
Oktatás
2023. jan. 17.

Vasváros sikerek a digitális világban, azaz Lego eszközök az oktatásban

Mérő Gergő és Sikur Ádám videója is bekerült a legjobb 25 közé egy országos versenyben. LEGO eszközökön keresztül kellett bemutatniuk A kis herceg című művet, vagy annak részletét.

Tavaly év végén hirdette meg a Nyíregyházi Egyetem LEGO Education Innovation Studio azt a versenyt, amelyre az ország általános iskoláinak 6-8. osztályosai jelentkezhettek kis létszámú csapatokban. A felhívás témája Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg című művének, vagy részletének bemutatása volt LEGO eszközök segítségével. A Studio egyik célja, hogy megismertesse a pedagógusokkal az építőelemek oktatásban való alkalmazásának módszertanát.

„Nagyon örültünk, hogy ilyen jó eredményt értünk el ebben a pályázatban, és ez nagyon jó motiváció nemcsak a gyerekeknek, hanem nekünk, pedagógusoknak is. Úgyhogy alig várjuk, hogy ismét megmérettessük magunkat. Esetleg egy kicsit másfajta módon is, akár a programozásban való részvétellel” - mondta Kozupné Tóth Bianka, a Vasvár Úti Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Az online versenyre 144 csapat adta be jelentkezését, ahol Mérő Gergő és Sikur Ádám munkája bekerült az ország legjobb 25 felvételét elkészítő csapat közé. A kisfilm maximum 3 perces hosszúságú lehetett. A fiúk gondos előkészítő munkájának, korábbi informatikai tapasztalatainak és kreativitásuknak köszönhetően egy jellegzetes részt filmesítettek meg.

„Körülbelül úgy kettő-három éve foglalkozunk a „stop-motion”-nel. A Digitális Erőmű egyik nyári táborában tanultuk. Ez az alkalmazás a képeket rakja egymás mellé és videóként lehet megtekinteni” - nyilatkozta Mérő Gergő, a Vasvár Úti Általános Iskola 7.c osztályos tanulója.

A stop-motion technika meglehetősen időigényes alkotási folyamat. Közel 1000-1200 kép készült a különböző beállított jelenetekről, amelyeket összefűztek 3 perces kisfilmmé. Az aprólékos munka nagyjából három-négy napot ölelt fel, ami csak a kivitelezést illeti. Ehhez jön még az ötletelés, a szereposztás és a narráció, hiszen ez is kötelező elem volt.

„Hamvas Rita az anyukám, ő a mesélő. Ő segített mesélni, ő mondta, hogy ezt az idézetet kéne, mivel hogy ezt egész könnyen lehet leforgatni. De itt természetesen kicsit közös is volt a döntés, mivel mindketten levétóztuk ezt már előtte, mikor Gergőnél voltam” - fogalmazott Sikur Ádám, a Vasvár Úti Általános Iskola 7.c osztályos tanulója.

A fiúk lelkesedése töretlen. A verseny alatt elsajátított tudást magabiztosan használják, és ha a jövőben hasonló megmérettetéssel találkoznak, azon is elindulnak, hogy tovább öregbítsék az iskola és városunk hírnevét.