Kiégett épület
Város
2021. szept. 10.

Kiégett épület

Lángokban állt kedden este a Csillagvizsgáló épülete. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és kazincbarcikai egységek vonultak a helyszínre.

Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság híradóügyeletére tegnap este hét óra előtt kettő perccel érkezett a jelzés, miszerint a Csillagvizsgáló épülete teljes terjedelemben lángokban áll. A kiérkezés után a felderítést követően kiderült, hogy minden helyiség ég. A műveletirányítás hozzárendelt az esethez egy kazincbarcikai vízszállítót. Szokatlan volt az, hogy nehezen meghatározható a helyszín, ezért kellett a műszaki mentő, mint útbaigazító egység, hogy segítséget nyújtson a másik településről érkező tűzoltóknak.

„Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról kettő gépjárműfecskendővel vonultunk a helyszínre. Illetve egy műszaki mentőszer segítségére volt szükség. Emellett kazincbarcikaiaktól egy vízszállító vonult a helyszínre” - mondta Czene Zsolt, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnok-helyettese.

A vízhiányos terület miatt számíthattak arra, hogy a rendelkezésre álló, vagyis a tengelyen szállított mennyiség kevés lesz. Azonban a szakszerű beavatkozással, a megfelelően használt készletnek köszönhetően a kazincbarcikai egységnek nem kellett beavatkoznia. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen.

„Illegálisan egyfajta szálláshelyként használták az épületet. Bár ennek ajtaja nem volt nyitva, oda roncsvágó segítségével tudtak bejutni. Gyakorlatilag minden egyéb nyílászárója meg volt rongálva. Az is látszott, hogy ez a rongálás nem köthető össze a tűzesettel. A tűz keletkezési oka ismeretlen, de vélelmezett nyílt lánggal lehet magyarázni leginkább a keletkezését” - nyilatkozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Körülbelül tíz perc alatt fékezték meg a lángokat. A parázslás megszüntetése azonban több időt vett igénybe, az épületben található nagy mennyiségű szemét és használati tárgyak miatt.