Több mint 5000 db lámpatestet cserélnek LED-esre városunkban – korszerűsítik a közvilágítást
Város
2023. febr. 10.

Több mint 5000 db lámpatestet cserélnek LED-esre városunkban – korszerűsítik a közvilágítást

A teljes városban LED-es közvilágítás lesz egy fejlesztésnek köszönhetően. A beruházás jobb fényerőt, kevesebb fényszennyezést hoz, javul a gyalogátkelőhelyek láthatósága is.

Sok évnyi előkészítő munkát és műszaki tervezést követően jelentős fejlesztés következik be Ózd közvilágításában. Elkészült az a térkép, amelyben felmérték városunk összes lámpatestét, fényerősségét. Ezeket a legkorszerűbb LED-es technológia váltja fel. A beruházáshoz saját anyagi forrást, valamint önerőt a város nem tesz hozzá, egy 12 éves úgynevezett ESCO-szerződés keretén belül valósítja meg a fejlesztést.

„A LED-es lámpatestek akkora energiamegtakarítást fognak eredményezni, hogy lehetővé teszik magát a finanszírozást. Tehát az önkormányzat úgy készül a közbeszerzés kiírására, hogy egy 12 éves futamidővel a majdan belépő vállalkozó megfinanszírozza a fejlesztést, és az önkormányzat 12 év alatt az energiamegtakarítás terhére fizeti ki a beruházásnak a költségét, és már ezekben az években a törlesztéssel együtt is keletkezik megtakarítás, a jelenlegi energiaárakkal számolva” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Egy darab lámpatest ára nettó 70.000 és 140.000 Ft között mozog, teljesítménytől, formától függően. A fejlesztés során a lámpakarokat és testeket, valamint a kandeláber oszlopokban található vezetékeket fogják kicserélni városszerte. A fényerő a lakossági szokásokhoz lesz igazítva, ezzel is megtakarítást eredményezve. Sötétebb sehol sem lesz, mint jelenleg tapasztalható. A beruházást tegnap elfogadta Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, így hamarosan kiírják a közbeszerzést. A vállalkozó kiválasztása után a kivitelezés akár az idén elkezdődhet.

A városban több mint 5000 lámpatestet fognak kicserélni a beruházásnak köszönhetően. Amelyek közül jó pár zebrákat fog megvilágítani. A fejlesztés során ugyanis külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a gyalogátkelőhelyek láthatósága minél jobb legyen, szolgálva ezzel is a város lakosságát.

A beruházás révén csökken a fényszennyezés, hiszen ezek a lámpatestek csak lefelé világítanak, felfelé nem szórnak fényt. Így sok helyen a csillagos égbolt is jól láthatóvá válik. Egyszerűbb lesz a karbantartás is, hiszen az új lámpatestek meghibásodásának esélye lényegesen kisebb, több évig nem kell számolni jelentős fenntartási költségekkel.