Fűtéskorszerűsítés, költségcsökkentés – két új kazánt és egy indirekt tartályt szereztek be egy pályázatnak köszönhetően az Átmeneti Szálláson
Fejlesztés
2023. febr. 23.

Fűtéskorszerűsítés, költségcsökkentés – két új kazánt és egy indirekt tartályt szereztek be egy pályázatnak köszönhetően az Átmeneti Szálláson

Két régi, elavult gázkazánt cseréltek le az Átmeneti Szálláson, valamint a két korábbi gázbojlert is felváltotta egy újabb indirekt tartály. A beruházástól 20%-os energiamegtakarítást várnak.

5.311.000 Ft-os támogatásban részesült az a nyertes pályázat, amelyet az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény nyújtott be még a tavalyi évben.

„Az intézményünk 2022 áprilisában a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati felhívására fűtéskorszerűsítési pályázatot nyújtott be, 10% önerőt vállalt az intézmény, így valósulhatott meg ez a korszerűsítés az Átmeneti Szálláson” - mondta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

A felújítás két régi, 20 éves gázkazánt érintett elsősorban, ezeket cserélték ki a szakemberek idén január-február hónapokban. A korszerűsítés időszerű volt, hiszen a két fűtőberendezésből, már csak az egyik működött rendesen. Gázszerelő javasolta lekapcsolni az elavultabbat, hiszen erős korrodálódása miatt életveszélyessé vált. Az elnyert összegből a fenntartó még két gázbojler kiváltását is beépítette a felújításba.

„A pályázatból kettő darab kondenzációs kazán felszerelése valósult meg. Ami a fűtést és a meleg vizet is biztosítja. A két gázbojler, ami a meleg vizet biztosította, az leszerelésre került, és helyette egy indirekt tartály került felszerelésre, amibe tulajdonképpen a meleg vizet a gázkazán melegíti fel és az tárolja. A bentlakók így meleg vízhez jutnak” - nyilatkozta Jene András, az Átmeneti Szállás részlegvezetője.

A kivitelezés során egy napra sem állt le a fűtés- és a melegvíz-szolgáltatás. A kivitelező szakaszosan cserélte le és kötötte be az új gépeket, hogy a bentlakók ne érzékeljenek semmit a munkálatokból. A fűtéskorszerűsítéstől körülbelül 20%-os energiamegtakarítást várnak az intézmény vezetői.