Állati jó versenyt rendeztek a Teknőcök hétvégén – Az első Ózdi Kutyás Hegyifutó Versenyen bizonyíthatták felkészültségüket a sportolók
Sport
2023. febr. 28.

Állati jó versenyt rendeztek a Teknőcök hétvégén – Az első Ózdi Kutyás Hegyifutó Versenyen bizonyíthatták felkészültségüket a sportolók

Megrendezték az első Ózdi Kutyás Hegyifutó Versenyt a Teknőcök. A megmérettetésre az ország számos pontjáról érkeztek sportolók városunkba.

Zord időjárás, de ragyogó hangulat jellemezte az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület hétvégi programját, amelynek központja a Bíben-völgy volt. A szervezet vezetői igyekeznek megragadni minden olyan lehetőséget, amely arra szolgál, hogy színesítsék a város sportos palettáját. Folyamatosan figyelik a pályázatokat, ennek köszönhetően az idei tervekben már szerepelt az első Ózdi Kutyás Hegyifutó Verseny is. A rendezvény az Ön választ, mi segítünk közösségi program keretében valósult meg.

„Rendszeresen futok a kutyával, nagyon szeretek vele futni, és tavaly találtam egy olyan versenyt, ahol kutyával lehet együtt versenyezni. Azon részt vettünk. Nagyon megtetszett és úgy gondoltam, hogy itthon is kellene szervezni egy ilyen versenyt. Attilával az ötlet közös volt, de a szervezés nyilván az ő érdemük” - mondta Zákányiné Bányász Henrietta.

A szervezők úgy döntöttek, nem tömegesen indítják a résztvevőket. Hármasával álltak rajthoz a versenyzők, kis időeltolással a zsúfoltság elkerülése érdekében. A nem mindennapi megmérettetésre Nyíregyházáról, Budapestről, Szeged mellől, sőt még Szlovákiából is érkeztek sportolók. Voltak, akiknek az emelkedők tartogattak némi meglepetést.

„Az interneten megláttuk, hogy milyen távot fogunk futni, akkor kezdtünk el futni. Szépen, lassan, először két kilométereket, aztán már most négy-ötöt is futottam én is egyedül és kutyussal is. Nagyon motiváló volt ez a verseny, így magamat is rávettem, hogy fussak picit” - nyilatkozta László Fruzsina.

„Egyik legkeményebb versenyünk volt szerintem, mi általában sík terepen futunk, úgyhogy ez a hegyi futás nagyon komoly volt. Nagyon kivette a lábunkat és Ninának is a tüdejét. Éreztem, hogy teljes mértékben kivette a végére már” - fogalmazott Sulyok Dávid.

A nevezési díjat jótékony célra ajánlották. Az összegyűlt 109.000 forintot Virág Niki & Kormány Viki Civil Állatmentés részére biztosították. Ehhez az összeghez azok is hozzátettek, akik egyénileg, kutya nélkül vágtak neki a mintegy 8,8 kilométeres távnak.

„Túllőttük azt a célt, amelyet elterveztünk, mert én úgy gondoltam, hogy nem lesz még ennek akkora népszerűsége első alkalommal. Itt a mi régiónkban, a mi környezetünkben ez nem egy szokásos dolog, sőt még elsőnek rendezzük. Gondoltam, hogy 10-15 nevezőnél leszünk, de már 35-nél tartunk, úgyhogy ez mindenféleképpen sikeresnek mondható” - hangsúlyozta Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke.

A férfi kategóriát Békési Lajos és Szaffi nyerte Hajdúszoboszlóról, míg a női mezőnyben Zákányiné Bányász Henrietta remekelt, ózdi színeket képviselve. A legrövidebb távon Vanczák Attila és Stoki győzedelmeskedett. A legaktívabb csapat pedig a Lam-völgyi Kutyás Egyesület lett, hét teljesítéssel. A díjazás is állatbarát volt, hiszen a négylábú kedvencek is kaptak jutalmat. Többek között egyedi fából készült éremmel gazdagodtak a versenyzők.