Elfogták a rablót
Város
2021. szept. 14.

Elfogták a rablót

Ma délelőtt előzetes letartóztatásba került az az 54 éves svájci férfi, aki szerdán este egy 75 éves asszonyt rabolt ki Szentsimonban. A döntéssel szemben a gyanúsított fellebbezett.

Szeptember nyolcadikán este fél tíz körül az egyik szentsimoni családi házba tört be egy férfi. Benyúlt az ablakon, és kinyitotta belülről a bejárati ajtót. A hetvenöt éves házigazda aznap hamar lefeküdt aludni. Majd arra eszmélt, hogy áll valaki az ágya felett. Az arcába gázspray-t fújt, majd dulakodni kezdtek. Az idős asszonyt megrugdosta és meg is pofozta.

„A földön feküdtem. Hogy lerántott-e, vagy leestem, azt nem tudom. A térdem is fáj egy kicsit. Van egy kötényem, ami fel volt akasztva. Leemelte, és akkor ijedtem meg, hogy ugyan meg akar-e fojtani. Úgy csináltam, mint aki eszméletlen. Akkor ott hagyott. Itt az első helyiségben szoktam aludni. Ő meg elment előre, ott volt a pénz. Gondolta van idő, ha én már eszméletlen vagyok” - mondta Kanta Gézáné.

Annyi lelki ereje még volt, hogy elővegye a telefont, és a dunna alól felhívja a fiát. Ezt követően pedig megpróbált kijutni, de nem tudott, mert a férfi bezárta a bejárati ajtót és kivette a kulcsot belőle. A hölgy akkor felment az emeletre, és az erkélyen húzódott meg, segítségre várva. A hangzavarra és kiabálásra sok lakó kiszaladt. Az elkövető pedig az egyik ablakon ugrott ki. A kerítésen át a szomszéd udvaron landolt, ahol egy ruhaszárítóra esett.

Majd egy kapun menekült tovább, de csupán az akácosig jutott. Mikor utol érték, már a rendőrség is a helyszínen volt. Az asszony fia számára akkor vált világossá, hogy ismeri az elkövetőt. Ugyanis korábban üzleti kapcsolatban álltak. A svájci férfi pedig vélhetően így akart elégtételt venni korábbi sérelmeiért. Végül lefoglalták tőle az eltulajdonított pénzt, a gázspray-t és egy elektromos sokkolót is.

„Nem sokkal a bejelentést követően a rendőrjárőrök a helyszín közelében elfogták. Előállították az Ózdi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítotti kihallgatása alkalmával a terhére rótt bűncselekményt elismerte. Kiváltó okként egy korábbi nézeteltérésre hivatkozott. Őrizetbevételéről gondoskodtak kollégáim és indítványozták előzetes letartóztatását” - nyilatkozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Ma az Ózdi Járásbíróságra már bilincsben vezetették át. A férfi egymillió forintot és mintegy hatezer eurót akart ellopni. Tette akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Külföldi állampolgárságára, valamint arra tekintettel, hogy életvitelszerűen nem Magyarországon él és dolgozik, feltehető a szökés veszélye. Emellett pedig a környezetében élők tanúkénti kihallgatása is szükséges. Jelenléte pedig veszélyezteti a bizonyítást, így október 10-ig elrendelték letartóztatását. A döntéssel szemben a gyanúsított fellebbezett.