A tiszta víz fontossága volt a nap témája
Oktatás
2023. márc. 22.

A tiszta víz fontossága volt a nap témája

Ma van a víz világnapja. Az esemény mottója idén a „Sürgetett változás” lett. Számos ózdi intézmény is felhívta a figyelmet a tiszta víz fontosságára.

Bolygónk felszínének körülbelül 71 százalékát borítja víz és a teljes vízkészletünket 1,4 milliárd km3-re becsülik. Azonban ennek a szinte végtelen mennyiségnek csak egy apró része az, amit mi életető elemnek tekinthetünk. Ugyanis vízkészletünk 97,5 százaléka alkalmatlan emberi fogyasztásra, emellett a mezőgazdaság és az ipar sem tudja felhasználni magas sótartalma miatt. A maradék, körülbelül 2,5 százalék teszi ki Földünk édesvíz készletét, azonban ez sem mind fogyasztható. Térségünket a Lázbérci-víztározó látja el, amely az 1960-as évek végen létesült a Bán patak visszaduzzasztásával. A víztisztító mű napi kapacitása nagyjából 24 ezer m3, amellyel számos ember mindennapi vízellátását oldják meg.

„A Lázbérci-víztározóból kitermelt és a lázbérci vízben kitermelt ivóvíz közvetlenül 78 települést lát el ivóvízzel. A fogyasztók száma közel 160 ezer fő. A Lázbérci Vízműben membrántechnológiát alkalmazó membránszűrők segítségével történik a víztisztítás” - mondta Pintér János, a Kazincbarcikai Szolgáltatási Üzem üzemvezetője.

A víz világnapját 1993. óta minden évben március 22-én, azaz a mai napon tartják meg. Az idei esztendő mottója a „Sürgetett változás” lett. Ózdon az iskolák is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezettudatosságra nevelésére. A Bolyky Tamás Általános Iskolában egész héten a víz volt a téma. Ennek kapcsán az intézmény auláját is feldíszítették különböző vízcsepp formába rajzolt alkotásokkal.

„Mi, a Bolyky iskola pedagógusai kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy a környezettudatosság mellett felhívjuk a tanulóink figyelmét a tiszta víz fontosságára, a víztakarékos életmódra és tudatosítsuk bennük a felelős vízfogyasztást és azt, hogy a víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk. Ennek megerősítésére gyűltünk össze egy közös fotó és egy flashmob erejéig” - emelte ki Kocskáné Husonyica Krisztina, a Bolyky Tamás Általános Iskola ökoiskolai koordinátora.

A fiatalok az egyik tanóra elején összegyűltek az aulában és különböző anyagok, plüssállatok és lufik segítségével varázsolták elő a víz hullámait. Akik nem vettek részt a kezdeményezésben, fentről szurkoltak társaiknak.