18,6 millió forintos támogatás érkezik Ózdra – nyitva maradhat az uszoda télen is
Város
2023. ápr. 5.

18,6 millió forintos támogatás érkezik Ózdra – nyitva maradhat az uszoda télen is

18,6 millió forint támogatás érkezik Ózdra. Ezzel az összeggel, valamint az önkormányzati segítségnek köszönhetően az uszoda működése télen is biztosított lesz.

Több mint négy hónap után így nyitotta meg kapuit március 10-én az uszoda. Február elején derült ki, az idei költségvetés megalkotása és elfogadása után, hogy lesz fedezet az uszoda üzemeltetésére. Azonban a magas energiaárak miatt kérdés volt, hogy a téli időszakban is fogadhat e látogatókat a létesítmény.

„A rezsiárak egekbe emelkedése után az önkormányzatnak először a nem kötelező feladatain kellett meghúzni a nadrágszíjat, így került bele sajnos az uszoda is a nyitvatartását szüneteltető intézményeik közé. Folyamatosan dolgoztunk rajta, hogy végre minél hamarabb kinyithassuk és visszaadhassuk az ózdi sportéletnek. Ez sikerült most már a tavaszi szezonban, viszont a téli szezon továbbra is kérdéses maradt, ezért is volt nagyon fontos, hogy Kellóné Mezőtúri Márta elnök asszony a sportért felelős államtitkárnál lobbizott támogatásért, ami meghallgatásra talált és 18,6 millió forintot megítéltek Ózd városának az uszoda nyitvatartására. Így a téli szezonban is nyitva tudjuk tartani majd az uszodát. Köszönet illeti dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Városunk önkormányzata mindent megtett azért, hogy a komplexum folyamatosan működhessen. Kellóné Mezőtúri Márta az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke többször is felvette a kapcsolatot a sportért felelős államtitkárral, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a nyitvatartást.

„Úgy gondoltam, hogy írok a sportért felelős államtitkárnak ismét egy levelet, amelyben leírtam mindhárom összetevőt. Az óvodai úszásoktatást, az iskolait és a sportolók úszásoktatásának a helyzetét és kértem azt, hogy lehetősége szerint mérlegelje ezt a helyzetet, hogy anyagi támogatásával valamennyire be tudjunk segíteni az uszodának a működtetésébe” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Hétköznap reggel nyolctól este nyolc óráig, hétvégén pedig reggel nyolctól este 18 óráig látogatható a komplexum. A wellness részleget csak részben tudták megnyitni, a szauna időszakosan üzemel, a jakuzzi pedig egyáltalán nem. A támogatás rezsiszámlákra használható fel 2023-ban.

„Úgy néz ki, ha jelentős változás nem történik az üzemeltetési költségek területén, főleg az energiaárakra gondolok, akkor ez az összeg elég lesz arra, hogy az uszodát nyitva tudjuk tartani december hónapban is. Ez nagyjából az üzemeltetési költségek tekintetében a távhőköltség 80-85 százalékát teszi ki a mostani árakon” - emelte ki Nagy-Mengyi Péter, az ÓSÉK ügyvezetője.

Az árak valamelyest emelkedtek, viszont még így is kedvezőbb a belépőjegy, mint a környező települések létesítményeiben. Zajlik az óvodások ingyenes úszásoktatása, valamint az Ózdi Úszó Klub tagjai is újra birtokba vették a medencéket. Felkészülésük a megmérettetésekre folyamatos.