Készül a támfal a Vasvár út mellett.
Fejlesztés
2023. ápr. 13.

Készül a támfal a Vasvár út mellett.

Bejárást tartott a Vasvár út mellett épülő támfalnál a város vezetése, a projekt felelősei és a kivitelező cég képviselője.

A szélsőséges meteorológiai időjárás miatt ugyanis itt megcsúszott a hegyoldal, amely rengeteg kárt okozott a területen. Egy vis-maior pályázatnak köszönhetően most megoldódik a probléma. A beruházás összesen mintegy negyvenhárom millió forintból valósul meg.

Ózd Város belterületén az utóbbi néhány évben a szélsőséges meteorológiai események miatt egyre több közterületi partfalkárosodás történt. Legutóbb tavaly márciusban a Vasvár utat kísérő járda melletti rézsűs partfal 30 méter hosszban megcsúszott, a partéli Vár utcai közút széle leszakadt, a felső út gyalogosösvény méretűre szűkült le. A rézsűn lévő fák és cserjék pedig megdőltek, valamint az iszap és a sár is a járdára csúszott. A káreseményt ezúttal is heves felhőszakadás okozta.

„A természeti károsodásból megromlott helyeket a városban már évek óta vis-maior pályázat keretében próbáljuk helyre rakni. Így van most a Bolyki elágazásnál lévő támfal esetében is, ahol megcsúszott a hegyoldal. Ennek a helyrehozatalára most egy támfal építéssel és rézsű kialakítással védekezünk. Bízom benne, hogy ez a lakosságnak az érdekét fogja szolgálni, hiszen sokan járnak erre gyalogosan is és ez egy nagyon forgalmas csomópont, amelynek a biztonságát óvni kell.” - nyilatkozott Janiczak Dávid, polgármester

A stabilizációhoz szükséges pályázati támogatást már megkapták, így a szakemberek elkezdtek dolgozni a probléma megoldásán. A város vezetése és a program felelősei közül is többen megjelentek, hogy egy bejárás keretében vegyék szemügyre a területet. Ahogy a képeken is látszik, az érintett szakaszt elkerítették, valamint már a leomlott földet is eltávolították.

„Vis-maior pályázat keretén belül nyertünk 39 millió forintot a támfal megerősítésére. Ehhez még tíz százalék önerőt kell az önkormányzatnak hozzátennie. Tehát itt a Vár úti támfal 43 millió forintból újulhat meg. Erre nagy szükség volt, hisz már baleset-és életveszélyes volt. A munkálatok június végén fognak elkészülni, addig türelmet kérek a lakosságtól.” - mondta Zsuponyó Anett területi képviselő, alpolgármester

A beruházás során akadtak nehézségek, ugyanis olyan kemény volt a talaj, hogy a gép sokszor nem bírta, így törőfejezniük és vésniük is kellett a szakembereknek.

„Itt egy két és fél méter magas zsalukő támfal lesz, ami három méterenként be lesz horgonyozva a hegyoldalba és az itt látható cölöpökkel is meg lesz majd erősítve. A fenti ugyan ez a variáció, csak ott nem sáv alap lesz, hanem egy szélesebb, úgynevezett súlytámfal lesz majd.” - nyilatkozott  Oláh Bertalan, a Geoteam Kft. műszaki vezetője

A város lakóit tehát arra kérik, hogy legyenek türelmesek, a beruházás ugyanis biztonsági és esztétikai okokból is nagyon fontos. A munkálatokkal a tervek szerint június végéig kell elkészülniük, a haladást azonban nagyban befolyásolhatja majd az időjárás is.