Közel négyezer ingyenes led izzót osztanak szét Ózdon a LED-csereprogramnak köszönhetően
Város
2023. ápr. 18.

Közel négyezer ingyenes led izzót osztanak szét Ózdon a LED-csereprogramnak köszönhetően

Közel ötszázan regisztráltak Ózdon az ingyenes LED-csereprogramba, ebből 368 volt sikeres. Ennek eredményeként mintegy négyezer led izzót osztanak szét az igénylőknek június második felében.

Március közepén nyílt meg a lehetőség a lakosság számára, hogy optimalizálják otthonuk energiafelhasználását. Ózdon is elindult az ingyenes LED-csereprogram. Ezeknek a fényforrásoknak a használata jelentős csökkenést eredményez a villanyszámlában, és akár tíz éves élettartamával tovább szolgálhatja a háztartásokat, kevesebb elektromos és elektronikai hulladékot termelve.

A program sikeréhez az önkormányzat is hozzájárult. Városunk polgármestere elmondta, hogy a regisztráció április 15-én lezárult és a kiosztásban is közreműködnek majd.

„Gondolván azokra, akik nincsenek otthon esetleg internetszolgáltatással ellátva, vagy éppen nem értenek hozzá annyira, hogy egy ilyen regisztrációt el tudjanak végezni, az Ózdi Központi Ügyfélszolgálaton egy ügyintéző mindenkinek a segítségére volt. 122-en vették igénybe ezt a szolgáltatást, és bízom benne, hogy nagyon sokan otthon önállóan is pályáztak, így remélem, hogy minél több izzót tudunk majd kiosztani, hiszen az önkormányzat ebben is szerepet fog vállalni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Közel négyezer energiatakarékos ledet fognak biztosítani az igénylők számára. Erről is beszélt telefonon a közreműködő vállalat képviselője, Meixner István.

„Mintegy 470 háztartás regisztrált a programba. Ebből 368 volt sikeres. Ez azt jelenti, hogy 3940 darab ingyenes ledet fogunk kiosztani az ózdiaknak. Hogy mikor lesz ez az osztás? Ez egy érdekes kérdés. Magyarországon jelen pillanatban már túl vagyunk az egymillió-százezer izzó kiosztásán. Tehát nagyon sokan állnak sorban, ezért egy kis türelmet kell, hogy kérjünk. De ígérhetem, hogy az önkormányzattal együttműködve június második felééig megtörténik ez az osztás” - nyilatkozta Meixner István, a CYEB Energiamegoldások Kft. kiemelt ügyfélkapcsolatok igazgatója.

Az összesítésből kiderült, hogy mintegy száz sikertelen regisztrációt jegyeznek. A szakember elmondta, hogy a leggyakoribb típushibák között szerepelt, ha nem az töltötte ki a dokumentumot, akinek a nevére szólt az adott háztartásban a villanyszámla. Olyan is előfordult, hogy nem töltötték fel a kért iratokat, vagy rossz e-mail címet adtak meg. Sokan pedig elmulasztottak a visszaigazoló linkre kattintani. Többen azonban éltek a hiánypótlás lehetőségével. Az átvétel időpontjával, körülményeivel kapcsolatban hamarosan e-mailben kapnak értesítést az érintettek.