Megújul az Ózdi Járásbíróság épülete
Fejlesztés
2023. ápr. 20.

Megújul az Ózdi Járásbíróság épülete

Komplex felújításon esik át az Ózdi Járásbíróság épülete. A beruházás során többek között kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik a falakat és napelemrendszert is telepítettek.

2022 szeptemberében kötötte meg az Országos Bírósági Hivatal és a kivitelező azt a vállalkozási szerződést, amelynek keretében komplex felújításon esik át az Ózdi Járásbíróság épülete. A munkálatok januárban kezdődtek és ütemterv szerint haladnak.

„Minden bírósági épület megújulását szívünkön viseljük. Ez az épület, ami a Jászi Oszkár út 1. szám alatt található Ózdon, 1992-ben épült. Közel három évtized alatt, bár voltak részleges felújítások, de az az igazság, hogy elavult már a felépítmény műszaki állapota, különösen energiahatékonysági szempontból. Éppen itt volt az ideje úgy gondolom, hogy ez a megújulás elkezdődjön, és reményeink szerint 2023 nyarára be is fog fejeződni” - mondta dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke.

A rekonstrukcióra egy bírósági és ügyészségi épületek energetikai fejlesztése tárgykörben meghirdetett Európai Uniós KEHOP pályázat biztosít fedezetet. A munkálatok során megújul a fűtési rendszer, kicserélik a homlokzaton és az épületen a hőszigetelést, a padlás födémet is szigetelik, valamint új ablakokat is beszerelnek.

Az ötös tárgyalóteremben a fűtési rendszer kiépítése már folyamatban van, a régi nyílászárókat is hamarosan újak váltják. A kivitelezés összességében 35-40 százalékos készültségben áll.

A tetőn már jól látszik, hogy telepítettek egy napelemrendszert, amely kiépítésétől a villamosenergia számlák végösszegének csökkenését remélik, hiszen ez rendkívül nagy terhet ró a bíróságokra is. Törekszenek a gazdaságosságra. Középtávú terveik között szerepel a jelenlegi kerítés korszerűsítése is, hiszen már ezen is nyomott hagyott az idő vasfoga. Bár ehhez még keresik a megfelelő anyagi forrásokat. A felújítás semmiben nem befolyásolja a bíróság működését, tehát az ügyfélforgalom folyamatosan biztosított.