Jól halad az új torony megépítése a Drótos-tetőn
Fejlesztés
2023. ápr. 20.

Jól halad az új torony megépítése a Drótos-tetőn

Jól halad az új torony megépítése a Drótos-tetőn. Nyolc darabból állítják össze a mintegy 56 méter magas rácsos csőtornyot, amelynek több elemét ma egymásra helyezték.

Jól halad az új torony megépítése a Drótos-tetőn. Az Antenna Hungária Zrt. egy szombathelyi vállalkozót bízott meg a kivitelezéssel. A szakemberek március közepén kezdték el a munkálatokat és ütemterv szerint teljesítenek. Ma új fázisához érkezett a folyamat, amelynek során a földön összeállított szerkezeteket egymásra helyezték. Az elemeket egy kétszáz tonnás kapacitású daru emelte a magasba. Az első 17 tonnás, míg a többi 8 körül mozog, kivéve az utolsó tagot, amely 4 tonnás. Nyolc darabból állítják össze a mintegy 56 méter magas tornyot. A dolgozók minden eszközt és szerszámot ráerősítettek az egyik vasszerkezetre, amelyet ezekkel együtt emeltek fel. A folyamat sokrétű és nagy odafigyelést igényel, ezért is terveztek meg mindent alaposan.

Az évek során a szolgáltatók részéről már egyre nagyobb igények jelentkeztek és a régi torony már nem bírt el annyi antennát. Bár azt is megerősítették korábban, de tovább már nem lehet. Így a cserét tulajdonképpen gazdasági szempontok indokolták, valamint egyszerűbbé válik a karbantartás is a későbbiekben. Még rengeteg feladat van hátra. Többek között akadályvilágítással és villámvédelemmel is ellátják az új rácsos csőtornyot. Majd a használatbavételi engedélyeztetést követően kezdődhet meg az áttelepítés, amelyet minden szolgáltató magának végez. A tervek szerint a toronyra egy Ózd feliratot is felszerelnek, amely éjszaka világítani fog.