Különböző tájegységek ruháit ismerték meg a gyerekek a Bolyky Tamás Általános Iskolában
Oktatás
2023. ápr. 26.

Különböző tájegységek ruháit ismerték meg a gyerekek a Bolyky Tamás Általános Iskolában

Népviselet napi programokat tartottak a Bolyky Tamás Általános Iskolában. A diákok először megismerkedtek a különféle viseletekkel, majd a Hétpróbás Magyar Gyerek címet is megszerezhették.

Az aulában gyűltek össze a Bolyky Tamás Általános Iskola diákjai. Néhány társuk és tanáruk pedig különleges ruhákban állt ki eléjük. A program apropója a népviselet napja volt. Elekné Holló Hilda néptáncpedagógus először a ruhák társadalmi megkülönböztető szerepéről és anyagáról beszélt, majd egyesével bemutatta a különféle tájegységek viseleteit. Elmondta, hogy korosztálytól, évszaktól és társadalmi helyzettől is függött, hogy ki mit vett fel. A diákok Erdélytől egészen a Dunántúlig láthattak ezekből. Volt többek között széki, szilagysági, szatmári, gömöri, galgamenti és mezőföldi is. Az intézmény pedagógiai programjában egyébként nagy hangsúlyt kap a hagyományőrzés.

„Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek képet kapjanak arról, hogy mi volt régen. Nem arról van szó, hogy ugyanúgy kell viselkedni, ugyanúgy kell magunkra ölteni a viseletet, mint régen, hanem arról van szó, hogy őrizzük meg, ami régen érték volt, ami régen szép volt. Illetve, hogy tudjunk róla milyen is volt, mi vezet ide. Nem véletlenül van a mondás is, hogy legyünk tisztában a gyökereinkkel, mert ha a múltunkat ismerjük, úgy lesz majd csak jövőnk” - mondta Elekné Holló Hilda, a Bolyky Tamás Általános Iskola néptáncpedagógusa.

2015-ben indult el egyébként a kezdeményezés, hogy a népviseletnek is legyen napja. Évről-évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re már valóban hagyománnyá vált. Az esemény küldetése, hogy felhívja a figyelmet a népviseletek szépségére, változatosságára, közös értékeinkre. A viselet bemutatót követően a népi játékok kerültek előtérbe. Volt többek között kézműveskedés, mocsárjárás, gólyaláb és zoknilabda dobás is. A gyerekeknek lehetősége volt továbbá ismét megszerezni az intézmény által életre hívott Hétpróbás Magyar Gyerek címet.

„Ha hét próbát kiállunk, akkor kapjuk meg ezt a Hétpróbás Magyar Gyermek címet, utána pedig ha több éven keresztül teljesítjük ezt a próbát és jó eredményt érünk el, akkor utána megkaphatjuk az örökös címet is” - nyilatkozta Ronyecz Sára, a Bolyky Tamás Általános Iskola diákja.

Az elnyeréséhez teljesíteni kell a gyermekjátékokat, jól kell népdalt énekelni, de a viseletet is pontozzák. A tornateremben kicsik és nagyok egyaránt nekivágtak a próbáknak és igyekeztek minél jobban teljesíteni azokat.