„A tehetség szolgálatában!” – A jakuzzigyártás rejtelmeibe nyerhettek betekintést ózdi diákok
Oktatás
2023. máj. 4.

„A tehetség szolgálatában!” – A jakuzzigyártás rejtelmeibe nyerhettek betekintést ózdi diákok

Gyárlátogatáson vettek részt az Ózdi Szakképzési Centrum és a SZIKSZI diákjai a Rombauer Alapítvány tehetséggondozó programjának köszönhetően. A fiatalok ma a Wellis ózdi üzemével ismerkedtek.

Diákok várakoztak ma a Wellis ózdi üzeme előtt. A fiatalok egy látogatásra érkeztek a medencegyártó vállalathoz a Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum és Bródy Imre Technikumából. A lehetőséget a Rombauer Alapítvány biztosította számukra. Céljuk hogy a pályaválasztás előtt álló tanulóknak segítséget nyújtsanak életük következő szakaszára.

Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is köszöntötte a résztvevőket, aki többek között a tehetséggondozó program fontosságát és az alapítvány tevékenységét hangsúlyozta különböző példákon keresztül. A bejárást megelőzően egy prezentációt nézhettek meg a diákok, amelyből kiderült, hogy a kétezres években induló családi vállalkozástól milyen út vezetett napjainkig. Fürjes Pál szerint nagy jelentősége van annak, hogy a tanulók minél több helyi termelő egységgel megismerkedjenek.

„Céljainak megfelelően, hogy a fiatalokat képbe hozzuk gyárlátogatásokat szervezünk. Segítsük őket a továbbtanulásban. Szülők és egyéb véleményeket kiegészítve, egy valóságos képet kapjanak arról, hogy mivel érdemes foglalkozni a továbbtanulásban, mivel érdemes a munkahelykeresésnél a saját képességeiket párosítani” - mondta Fürjes Pál, a Rombauer Alapítvány alapítója.

A fiatalok a történeti áttekintést követően megnézhették a termelési folyamatokat, és kiderült számukra, hogy milyen lépésekből áll egy medence előállítása. Ezt követően pedig kvízkérdésekre is válaszolniuk kellett, amelyekért cserébe különböző apró ajándékokkal gazdagodtak.

„Mivel hegesztő szakmát tanulok, nem mondanám azt, hogy nagyon tetszett nekem, de ha nem lenne más választásom szívesen csinálnám” - nyilatkozta Bódi Félix, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Technikum tanulója.
 
Délelőtt tíz órakor egy újabb csapat érkezett a gyárba. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulói is betekintést nyertek az üzem mindennapjaiba.

„Iskolánkban nagyon fontos, hogy a tanulók necsak a tanórákon, hanem egyéb programokon is megismerkedhessenek a gazdaság világával, ennek érdekében szakmai napokat szervezünk, gyárlátogatásokon veszünk részt. Éppen most is ez zajlik, nagyon köszönjük a felajánlott lehetőséget és azt gondolom, hogy a tanulók ezt egyébként is jobban élvezik, mint egy átlagos pénzügy, vagy éppen egy adózás órát” - tette hozzá Koós Richárd, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium közgazdász tanára.

A Rombauer Alapítvány kezdeményezése több éves múltra tekint vissza és a jövőben is szerveznek még hasonló programokat.