Kevesebb mint egy hónap múlva kinyit a strand
Szabadidő
2023. máj. 11.

Kevesebb mint egy hónap múlva kinyit a strand

Folyamatosan zajlanak a munkálatok az Ózd Városi Strandon. A medencéket már feltöltötték. A tervek szerint június elsején nyitják ki a kapukat a látogatók előtt.

A medence szélén található szűrő műanyag elemeit mossák éppen a az Ózdi Sport-és Élményközpont munkatársai, ugyanis a strand nyitására készülnek. A szokásokhoz híven a jó idő beköszöntével az uszodát felváltja a szabadtéri fürdőzés. A padokat és a kukákat egy csomóba pakolták ki. Ezeknek is hamarosan elkezdődik a tisztítása, esetleges renoválása, festése. Jelenleg főként a tél okozta korrodációkat javítják. Eltávolítják a rozsdás felületet, valamint új térburkolókat raknak le, néhány ugyanis télen mindig felfagy.

Ahogy a képeken is látszik, még a fűnyírás és a törmelékek eltakarítása is hátra van.

„Minden évben nagy kihívás, hogy a strandot felkészítsük a nyitásra. Ez már a márciusi hónapban elindult, felmértük a hiányosságokat és áprilisban, amint az időjárás engedte kijöttek a munkatársaink elvégezni a kötelező feladatokat. Jelenleg a külső munkákat végezzük, a gépházban már elvégeztük a munkákat ezért is tudtuk feltölteni a medencéket. A medencék feltöltése után elküldjük a vízmintát – ez holnap meg fog történni – az Észak-Magyarországi Regionális Vízműveknek, ahol elemzik ezeket. Ha megfelelőnek találják, akkor a nyitásra kész állapotot már el fogjuk érni valószínűleg május 31-én, így június elsején ki tudunk nyitni.” - mondta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport – és Élményközpont ügyvezetője

A strand már negyvenkét éves múltra tekint vissza, ez idő alatt pedig nem volt nagyobb volumenű rekonstrukció elvégezve rajta. A szakemberek már ellenőrizték a gépházat, amely kora ellenére úgy tűnik, megfelelően üzemel, egy ilyen hosszú leállást követően azonban oda kell rá figyelni. A költségek csökkentése érdekében számos terv készült már el. A medencék esténként fedést kapnak, amelyet egy fóliarendszer biztosít, így sem víz, sem hőveszteség nem keletkezik majd. A használati meleg víz hőfokát csökkenteni fogják, a medencékben azonban marad a megszokott, azaz a nagy 28-29, a kicsi pedig 29-30 fok körül üzemel majd. A gépház működésén túl az egyik legfontosabb azonban a jó értékelésű vízminta.

„Minden szezon nyitás előtt kell legionella kockázat értékelés és elemzés is. Ez egy kicsit hosszadalmasabb idő, mert ott két hét a vízminta eredménynek a megkapása, de általában egyik nyitás előtt sem volt még a vízminőséggel problémánk, úgyhogy reméljük, hogy az évben sem lesz.” - nyilatkozott Losonczi László, az Ózdi Sport – és Élményközpont műszaki vezetője

Az év folyamán lehet majd számítani áremelésre is, ennek mértékéről azonban a vezetőség még nem tudott nyilatkozni. A felhasználandó anyagok, vegyszerek jó része még csak most fog beérkezni ami jelentős költség, de az energiaárak miatt is szükséges ez a lépés. A vezetőség ugyanakkor arra törekszik, hogy a vendégek számára ne járjon jelentős drágulással a fürdőzés.