Rekreációs programok
Oktatás
2021. szept. 24.

Rekreációs programok

A stresszkezelés állt a középpontjában annak az előadásnak, amely az Ózdi Nyitott Kapu Alapítvány által korábban elnyert pályázathoz kapcsolódik.

Múlt hét pénteken tartották a Csillagfürt EGYMI épületében annak a projektnek a megnyitóját, amelyet az intézmény Ózdi Nyitott Kapu Alapítványa nyert el. A szervezet munkatársai minden eszközzel próbálják segíteni a kollégák munkáját, ezért a különféle pályázatokban rejlő lehetőségeket is igyekeznek kihasználni. Ma délután az ehhez kapcsolódó első előadást tartották meg.

„Több képzésünk és programunk is lesz. Ma a mindfulness nevű képzésünk fog elindulni. Ez egy éber figyelmen alapuló stresszkezelő tanfolyam lesz, amely egész éven keresztül fog tartani” - nyilatkozta Munkácsiné Papp Rea, az Ózdi Nyitott Kapu Alapítvány projektmenedzsere.   

A foglalkozásokat kéthetente tartják majd. Ennek egyik része egy két és fél órás jelenléti, a másik pedig egy másfél órás online tréning lesz. Ezeken jelenleg tizenkét fő vesz részt. A nyolc hónapot felölelő programsorozat otthoni gyakorlásokkal is kiegészül majd.

„Interaktív saját élményfeldolgozással fogjuk körbejárni a stressz és a kiégés kérdéskörét. Mindenki meg fogja tapasztalni majd a saját stresszmintázatát, meg fogja érteni, hogy hogy jön létre a stressz, illetve hogy ezeknek a gyakorlatoknak a segítségével hogyan tudják majd a saját stressz szintjüket csökkenteni, lehorgonyozni. Sokkal inkább a jelenben lenni, nem annyira a múlton aggódni, vagy folyton a félelmetes jövőn gondolkozni” - mondta dr. Hegedűs Ágnes, orvos, mindfulness tanár.

Az éber figyelmen alapuló stresszkezelés mindössze néhány éve ismert Magyarországon. Így az ehhez kapcsolódó képzés is nagyjából öt évvel ezelőtt indult el hazánkban. Nemzetközi szinten azonban ez már négy évtizede ismert módszer, a gyökerei pedig több mint kétezer évesek. Tradicionális tanításokat alakítottak úgy, hogy azok a mai ember számára befogadhatók legyenek. Ezért ezek az ismeretek, illetve gyakorlatok a hétköznapi életbe jól beilleszthetők, és minden bizonnyal az intézmény dolgozóinak munkáját is nagyban segítik majd.