Cél a harmónia
Kultúra
2021. okt. 5.

Cél a harmónia

Színes programokkal várták az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény dolgozói.

Szép számú érdeklődő érkezett az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjteménybe. Az esemény apropóját a Múzeumok Őszi Fesztiválja adta. Az országos kezdeményezés középpontjában ezúttal a harmónia állt, így a helyi intézményben is megpróbáltak erre összpontosítani. Ennek megfelelően a zene volt az alapja mindennek. Köszöntőt Farkas Péter Barnabás alpolgármester mondott.

„A mai nap a múzeum ünnepe. De nemcsak azon műtárgyaké, kiállításoké, amelyeket itt őriznek és bemutatnak, hanem az ózdi gyári és városi kultúra ünnepe is. Ezen ünnepnap alkalmából szeretném köszönteni azokat a kollégákat, akik lelkiismeretes őrzői történeti hagyatékunknak, akik a mai napot megszervezték, lebonyolítják és a változatos programokat a közönség elé tárják” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A programon a Szironta Együttes is koncertet adott. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, ma pedig már úgynevezett handbelleket használnak.

„Elsősorban klasszikus zenei-irodalmi műveket dolgozunk fel, persze kitekintünk a populárisabb műfajok irányába is. Az előadott darabok általában saját feldolgozások. Besnyőről egy alig kétezer lelkes Fejér megyei kis településről érkeztünk. A Duna és a Velencei-tó között elhelyezkedő települést ma már többször idézték „a csengettyűsök Mekkájaként” is” - fogalmazott Sólyom Balázs, a Szironta Együttes ügyvezetője.  

A repertoárban főként a komolyabb műfajok jelentek meg, de játszottak filmzenét is a közönségnek. Az esemény során az érdeklődők kirándulást tettek a kolóniákra, részt vehettek a 40 éve végzett az utolsó évfolyam a gyári iskolában elnevezésű teadélutánon, valamint meghallgathatták az ózdi zeneiskola tanárainak fellépését és a Highland Bastards koncertjét is.

Sajtóközlemény

2021. 10. 25. 9:18